Μία οικονομική “βόμβα” 650 εκατομμυρίων ευρώ, απειλεί τα θεμέλια των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρόκειται για το χρέος που έχουν από το 2011 προς του προμηθευτές ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος του κλάδου (ΣΕΙΒ).

Το προεδρείο του Συνδέσμου επισημαίνει ότι το πρόβλημα της εξόφλησης επιτείνεται και από την παντελή αδυναμία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας να προβεί σε ορθή καταγραφή των προϊόντων.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης – σημειώνει – για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον κατά 10%, το προαναφερόμενο ποσό αφορά τιμολόγια που χρονολογούνται από το 2011!

Ο κύριος όγκος, περίπου 66% των οφειλών αφορά το έτος 2013.

Αυτό σημαίνει ότι - σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επιταγές της ορθής συναλλακτικής πρακτικής που το Κράτος πρώτο οφείλει να τηρεί - το χρέος αυτό είναι ήδη ληξιπρόθεσμο.

Υπολογίζεται δε ότι μόνο το 15% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι εμπρόθεσμο, τουλάχιστον προς τα μέλη του ΣΕΙΒ.

ΕΟΠΥΥ

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή με τον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ ο οποίος “κληρονόμησε”, μόνο προς τα μέλη του ΣΕΙΒ, χρέη 17 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώην ΙΚΑ (οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011).

Δημιούργησε, δε, επιπλέον χρέη 7 εκατομμυρίων, μέσα σε μόλις δύο χρόνια!

Ενώ, λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 2013 εξήγγειλε ρύθμιση (ΚΥΑ 9425/ΦΕΚ188), που περιελάμβανε υποχρεωτικό “κούρεμα” των οφειλών κατά 20%, τελικά δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει καμία οφειλή του.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση