Άνθρωποι που πάσχουν από δύσπνοια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς δύσπνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Thoracic Society.

Ο ερευνητής Gene Pesola, του Columbia University στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η δύσπνοια μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί δείκτη σοβαρής νόσου. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια, ανακάλυψε ότι όσοι εμφάνιζαν δύσπνοια στην έναρξη της έρευνας είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ακόμα και όταν προσαρμόστηκε η ανάλυση για άλλους παράγοντες κινδύνου για θνησιμότητα, όπως το κάπνισμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11.746 κατοίκους του Μπαγκλαντές. Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, 12 χρόνια από την έναρξη, υπήρχαν 782 θάνατοι. Πριν την προσαρμογή για άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, άνθρωποι που στην αρχή της έρευνας εμφάνιζαν δύσπνοια είχαν 2,73 φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν δύσπνοια.

‘Εχοντας λάβει υπόψη την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και την αρτηριακή πίεση, η δύσπνοια παρέμενε συνδεδεμένη με 2,10 φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Όταν αναλύθηκαν χωριστά οι μη καπνιστές, η δύσπνοια συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1,9 φορές.

Το κάπνισμα, το αρσενικό φύλο και ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέονταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Ο Dr. Pesola δήλωσε ότι η δύσπνοια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πνευμονικής νόσου, καρδιοπάθειας ή άλλων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή νόσων. Ο εντοπισμός της αιτίας της δύσπνοιας στους συγκεκριμένους ανθρώπους θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη μείωση του υψηλού κινδύνου θνησιμότητας που συνδέεται με την πάθηση.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;