Στη σύνοδο του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Υγείας υπέγραψαν συμφωνία για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας - όπως οι μεταδοτικές ασθένειες - στις χώρες μέλη της ΕΕ με την λήψη των λεγόμενων «ιατρικών αντιμέτρων». Η συμφωνία αυτή καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να προμηθεύονται από κοινού εμβόλια κατά των πανδημιών αλλά και άλλα ιατρικά βοηθήματα για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Οι υπογράφοντες θα μπορούν μέσω κοινών συμβάσεων να προμηθεύονται εμβόλια κατά πανδημιών σε επαρκείς ποσότητες - και σε συμφέρουσες τιμές - για την αντιμετώπιση πιθανών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.

Ο μηχανισμός αυτός θα προσφέρει πολλά οφέλησε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως όσες αντιμετώπισαν το 2009 δυσκολίες κατά την προμήθεια των εμβολίων αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης H1N1. Πράγματι, η περίπτωση της εν λόγω πανδημίας, αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εξάλλου, η εμβέλεια της παρούσας συμφωνίας υπερβαίνει το θέμα της προμήθειας εμβολίων για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Τα κράτη - μέλη μπορούν κατ΄επέκτασιν να διευρύνουν το πεδίο της συμφωνίας, ώστε αυτή να καλύπτει την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για άλλες μεταδοτικές νόσους, όπως ο ιός HIV/AIDS, η ηπατίτιδα Β ή ο ιός HPV. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι αυστηρά προαιρετική και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 14 χωρών-μελών της ΕΕ. Άλλες οκτώ χώρες επίσης έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για την υπογραφή της συμφωνίας στο μέλλον.

 

Πηγές:
Ευρωπαική Επιτροπή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό