Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο έπακρο και κατά τρόπο που να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και δραστηριότητες του κάθε τομέα υγείας, ζήτησε η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα χαιρετίζοντας την Παρασκευή την ημερίδα για το 3ο Πολυετές Πρόγραμμα Δράσης της Υγείας (2014-2020) της Ε.Ε. «Χρηματοδοτώντας πρωτοβουλίες υγείας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. 

Στην ομιλία της, η υφυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, οι οποίες συμβαδίζουν με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Ανάμεσα στους στόχους του, είναι η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα υγείας καινοτόμα και βιώσιμα, η προαγωγή της καλής υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, η πρόληψη των νόσων και η πρόσβαση σε μια καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη.

Το Υπουργείο Υγείας έχοντας ως βασική προτεραιότητα την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, επιθυμεί να συνεργασθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας, άμεσα και αποτελεσματικά.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε περιόδους κρίσης, δεν υπάρχει η πολυτέλεια εφησυχασμού. Οι πόροι που θα μας διατεθούν, θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και κατά τρόπο τέτοιο που θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και τις δραστηριότητες του κάθε τομέα της υγείας.

Υπάρχουν πολλές ανάγκες στην υγεία, και πιο συγκεκριμένα στην δημόσια υγεία, στους τομείς της έρευνας και στις διακρατικές συνεργασίες στις διασυνοριακές απειλές. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι με καλή οργάνωση και άρτια συντονισμένη δράση μεταξύ του Υπουργείου και των φορέων του, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG SANKO) ώστε να μας διατεθούν οι αναλογούντες πόροι ετησίως από το τρίτο Πρόγραμμα Υγείας 2014-2020.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει το κεντρικό συντονισμό των δράσεων με Εθνικά Σημεία Επαφής, τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κλείνοντας, έχω κατά νου την στρατηγική ‘’Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη’’ δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη εάν δεν μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών των κρατών- μελών σε θέματα υγείας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση