Εν αναμονή δημοσίευσης από τον ΕΟΦ των νέων τιμών φαρμάκων που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αγορανομικών διατάξεων, βρίσκονται οι φαρμακευτικές.
Η διαδικασία κατάρτισης του δελτίου τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο είναι σε εξέλιξη και αφορά τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές κατά 5% μεσοσταθμικά, ώστε να προκύψει όφελος 50 εκ. ευρώ από οριζόντιες μειώσεις, ενώ σε συνδυασμό με τα λοιπά θεσμικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί πρόσφατα, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη συνολικά κατά 150 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί, σήμερα ή αύριο ο ΕΟΦ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις προτεινόμενες τιμές και οι φαρμακευτικές θα έχουν τρεις ημέρες για διαβούλευση, υποβολή ενστάσεων κλπ. Μαζί με την ανάρτηση των τιμών, ο ΕΟΦ θα στείλει και σε κάθε μία φαρμακευτική τις τιμές βάσει των οποίων υπολογίστηκε η τιμή κάθε φαρμάκου της συγκεκριμένης φαρμακευτικής. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι φαρμακευτικές τις χώρες οι οποίες επελέγησαν από τον ΕΟΦ για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους και οι υπολογισμοί που έγιναν για την εξαγωγή των νέων τιμών.

Θα ακολουθήσει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που θα εγκρίνει τις προτεινόμενες τιμές με τις ενδεχόμενες διορθώσεις από τη διαβούλευση, ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η ανάρτηση του οριστικοποιημένουδελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει από Σεπτέμβριο.

Αλλαγή αγορανομικής

Η αναμονή ανάρτησης των προτεινόμενων από τον ΕΟΦ τιμών, έφερε φήμες για νέα αλλαγή στην αγορανομική διάταξη για μεγαλύτερες οριζόντιες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε, ήταν η αλλαγή της αγορανομικής διάταξης σε ότι αφορά τα υβριδικά προϊόντα, τα οποία θα τιμολογηθούν όπως τα «παλιά» γενόσημα που είχαν εγκριθεί πριν την 1.1.2012. Επίσης μια ακόμη αλλαγή, αφορά τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, που σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα φάρμακα αναφοράς τους, υφίστανται μείωση τιμής αντίστοιχη με τα γενόσημά τους.

Η τελευταία τροποποίηση της αγορανομικής, προβλέπει επίσης, ότι «οι λιανικές τιμές των φαρμάκων που, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων, μεταφέρονται από το θετικό ή αρνητικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων του άρθρου 12 του Νόμου 3816/2010 στον κατάλογο μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δεν μεταβάλλονται».

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο