Η γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας τα τελευταία 15 χρόνια και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο. Οι συγγενείς της κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να προσδιορίσει η νεκροψία-νεκροτομή.

Όμως η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι το θύμα ουδέποτε είχε καταχωρηθεί στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η ΔΕΗ δεν κόβει ποτέ το ρεύμα. «Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», συνέχισε και υπενθύμισε ότι για την εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών απαιτείται μια απλή αίτηση ακόμα και τηλεφωνικά στο 11770. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος) επανέλαβε επίσης ότι οι Υπηρεσίες του, οι οποίες έκοψαν το ρεύμα, δεν γνώριζαν ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την ύπαρξη ατόμου που έχρηζε μηχανικής υποστήριξης ή ανήκε σε ευπαθή ομάδα.

Η υφυπουργός Υγείας

Με αφορμή το γεγονός, η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, εξέφρασε τη βαθειά της λύπη «γιατί συντελέσθηκε η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, επειδή δεν έχουμε μάθει να συμβιώνουμε, ως πολιτεία, ως κοινωνία και ως υπηρεσίες με τους ανθρώπους, που είναι διαφορετικοί και δεν το επέλεξαν, δηλαδή, με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Πάγια θέση μου, ως Βουλευτής, ως Πρόεδρος της Επιτροπής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής’ και τώρα, ως Υφυπουργός Υγείας είναι ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να τυγχάνουν προστασίας και προσβασιμότητας, ανεξαρτήτως της λειτουργίας του Κράτους, των υπηρεσιών και των πάσης φύσεως ‘’αναγκών’’».

Προειδοποίηση στη ΔΕΗ

Η υφυπουργός είχε ειδοποιήσει τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας τα προβλήματα ασθενών που χρειάζοναι μηχανική υποστήριξη.
Στην δήλωσή της η κ. Παπακώστα, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Προσφάτως, με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργίες της ΔΕΗ, ζήτησα εγγράφως, από την αρμόδια αρχή, να εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, οι καταναλωτές εκείνοι που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζονται από ηλεκτρικά μηχανήματα, λόγω προβλημάτων υγείας και εξέφρασα δημοσίως τη θέση μου.

Θλίβομαι που η πραγματικότητα με επιβεβαίωσε, με τραγικό τρόπο, μέσα σε διάστημα μόλις 21 ημερών. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε όλοι μας τη στάση ότι υπέρτερο αγαθό όλων είναι η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της και ιδίως εκείνων που δεν έχουν άλλους τρόπους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Επαφίενται στην προστασία του Συντάγματος (άρθρο 21), για την εφαρμογή του οποίου είμαστε ταγμένοι θεματοφύλακες, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
Εκφράζω την οδύνη μου στην οικογένεια της θανούσας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα