Η σχετική επιτροπή παρατήρησε διπλοεγγραφές

Απενεργοποιούνται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένοι κωδικοί εξετάσεων, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων και μετά από μελέτη του σχετικού καταλόγου κωδικοποίησης.

Για τις συγκεκριμένες εξετάσεις που καταργούνται έχουν παρατηρηθεί:

  • Διπλές καταχωρήσεις της ίδιας εξέτασης
  • Περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις
  • Είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη
  • Περιλαμβάνονται στην ιατρική επίσκεψη, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν τιμολογούνται μεμονωμένα.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η απόφαση του οργανισμού στηρίχθηκε στο πόρισμα 5μελούς Επιτροπής, που συστάθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων - Κυτταρολόγων - Παθολογοανατόμων.

Επίσης, παρατηρήσεις και προτάσεις έγιναν και από επιστημονικές εταιρείες (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών και Καρδιολόγων Ελλάδας, Ωτορινολαρρυγγολογική εταιρεία, Οφθαλμολογική εταιρεία, Ενδοκρινολογική εταιρεία, Νευρολογική εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας).

Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα δεν θα αποζημιώνονται, καθώς έχουν ήδη εξαιρεθεί από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι πρωτοβουλίες του ΕΟΠΥΥ για το εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων με την εισαγωγή κανόνων και οδηγιών θα συνεχιστούν.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας