Για περισσότερες από οκτώ ώρες συνεδρίασε την Πέμπτη η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να εξετάσει τις τιμές όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή δέχθηκε παράσταση των εκπροσώπων περίπου 45 φαρμακευτικών, οι οποίες είχαν υποβάλει ενστάσεις για την τιμολόγηση των προϊόντων τους από τον ΕΟΦ. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ανέβαζαν τις ενστάσεις αυτή τη φορά, στις 200 περίπου.
Καθώς πρόθεση της επιτροπής είναι να καταλήξει σε αποφάσεις την Πέμπτη, συνεδρίαζε ως αργά το βράδυ, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι αύριο Παρασκευή θα αναρτηθεί το οριστικό δελτίο τιμών που προγραμματίζεται να ισχύσει το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την τιμολόγηση των φαρμάκων, στόχος είναι να επέλθει μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 50 εκ. ευρώ, είτε από τις οριζόντιες μειώσεις, είτε από τις θεσμικές αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτές.

Συγκεκριμένα, τα πρωτότυπα που χάνουν την πατέντα τους τιμολογούνται με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, τα γενόσημα στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς τους, ενώ για τα φάρμακα πριν την 1.1.12, προβλέπεται οριζόντια μείωση της χονδρικής τιμής κατά 8% αν κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, κατά 4% αν κοστίζουν μεταξύ 6-11,99 ευρώ, ενώ σε κάτω από 6 ευρώ τιμή, οι τιμές δεν μειώνονται.
Στις αποφάσεις κοστολόγησης του υπουργείου, επισημαίνεται πως δεν θα γίνουν δεκτά αιτήματα για αυξήσεις, παρά μόνο σε ότι αφορά διορθώσεις τιμών από λάθος υπολογισμούς, ενώ παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις ισοτιμίες που έλαβε υπόψιν της η επιτροπή, καθώς οι τιμές που ζητήθηκαν αφορούσαν τις τιμές που κυκλοφορούσαν τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ευρώπη, στις 2 Μαϊου. Σημειώνεται ότι η ίδια απόφαση επισημαίνει πως για την κοστολόγηση λαμβάνονται υπόψιν οι τιμές του προηγουμένου διμήνου.

Α.ΠΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;