"Όχι" στον περιορισμό των συστεγάσεων φαρμακείων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, λένε οι φαρμακοποιοί.

Με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκφράζει την αντίθεσή του σε τρεις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Η πρώτη αφορά το άρθρο 220, με το οποίο ορίζεται περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων (νεοϊδρυόμενων ή ήδη λειτουργούντων) που δύνανται να συστεγαστούν.

Το προεδρείο του Συλλόγου αδυνατεί να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο περιορίζονται σε τέσσερα τα συστεγαζόμενα φαρμακεία:

“Πρόκειται για έναν εκτός λογικής περιορισμό στην οικονομική ελευθερία που θα αποτελέσει αντικίνητρο για τις πολυσυστεγάσεις φαρμακείων”, επισημαίνεται στην επιστολή.

Γνώμη

Ο ΠΦΣ διαφωνεί και με την κατάργηση της απλής γνώμης του οικείου φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση.

Θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία προσδίδει πλήρη διαφάνεια στην εξέταση κάθε αιτήσεως και συνδράμει στην αποφυγή φαινομένων εύνοιας υπέρ αιτούντων που δεν διαθέτουν τα κατά νόμο προσόντα.

Για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης αδειών, προτείνεται να προβλεφθεί ρητώς τακτή προθεσμία (10 ημερών), εντός την οποίας ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεούται να αποστείλει την γνώμη του επί συγκεκριμένης αίτησης.

Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, να θεωρείται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σιωπηρώς συναίνεσε στην χορήγηση της εν λόγω άδειας.

Επανάληψη

Ζητεί, επίσης, την απόσυρση του άρθρου 217, καθώς επαναλαμβάνει πανομοιότυπη ρύθμιση που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών σε νόμο του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα συμπεριελήφθη στο άρθρο 30 του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145).

Η ως άνω διάταξη νόμου του άρθρου 30 πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:

“Οι κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας των περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεούνται να προβούν στην ανωτέρω ανάρτηση εντός των 2 πρώτων εργασίμων ημερών των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου.

Οι αιτήσεις για την άδεια ιδρύσεως που υποβάλλονται εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145), θα κρίνονται κατά την εξέτασή τους ως υποβληθείσες την ίδια ημέρα”.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου