Την ώρα που οι ασθενείς πληρώνουν κατά 40% περισσότερο για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, το υπουργείο Υγείας και οι γιατροί διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους για το “πλαφόν” στη συνταγογράφηση.

Οι δύο πλευρές έχουν κληθεί να καταθέσουν το πρωί της Δευτέρας συμπληρωματικά υπομνήματα στην επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σκοπός είναι να κριθεί εάν πρέπει να ισχύσει ή να ακυρωθεί το “πλαφόν” στις συνταγές ανά γιατρό που έχει θεσμοθετήσει κατ΄ επανάληψη το υπουργείο Υγείας.

Το ΣτΕ έχει ήδη ακυρώσει δύο φορές την εφαρμογή του μέτρου, έπειτα από προσφυγή των δύο μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (ΠΙΣ – ΙΣΑ).

Οι γιατροί θεωρούν το μέτρο επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών, με το υπουργείο Υγείας να αντιτείνει πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, καθώς έχει μελετηθεί επαρκώς.

Με βάση τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατέθηκαν, η επιτροπή αναστολών θα κρίνει εάν θα διατηρήσει “παγωμένη” την ισχύ του μέτρου ή θα επιτρέψει την εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει εκφραστεί αρνητικά, λέγοντας ότι το “πλαφόν” παρακωλύει το ιατρικό επάγγελμα.

Το “πλαφόν” θα κριθεί επί της ουσίας σε νέα συνεδρίαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ασθενείς

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς υφίστανται με τον χειρότερο τρόπο τη συνεχή μείωση των παροχών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”, τα τελευταία έξι χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40,9% η δαπάνη των νοικοκυριών για αγορά φαρμάκων.

Εκτιμάται, δε, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (2,019 δισ. ευρώ) δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι ασφαλισμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]