Σε συναγερμό για τον ιό Έμπολα έχει θέσει το υπουργείο Υγείας τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση περιστατικών που τυχόν προκύψουν στη χώρα μας, το υπουργείο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν ήδη διαμορφώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Ως πρώτο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ορίστηκε το “Αμαλία Φλέμιγκ”.

Ως εργαστήριο για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό, ορίστηκε το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για τη διαχείριση περιστατικών στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εκπονηθεί ειδικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:

Αλγόριθμος 1 

Είσοδος πληροφορίας για πιθανό περιστατικό: Τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) – Επίσκεψη σε δομή Υγείας – Επίσκεψη σε ιατρείο αεροδρομίου – Κλήση σε ΕΚΑΒ.

Καθορισμός από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το περιστατικό είναι “ύποπτο”: Ενημέρωση Κέντρου Επιχειρήσεων – Ενημέρωση ΚΕΕΛΠΝΟ, έναρξη ιχνηλάτησης – Ενημέρωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής υπουργείου Υγείας.

Εντολή από Κέντρο Επιχειρήσεων για την ειδικού τύπου μεταφορά του “ύποπτου” περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο αναφοράς: Νοσοκομείο αναφοράς, ειδική πτέρυγα απομόνωσης – Λήψη κλινικού δείγματος και μεταφορά αυτού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο εργαστήριο αναφοράς – Επί αρνητικού, έξοδος από την ειδική πτέρυγα απομόνωσης για περαιτέρω αντιμετώπιση – Επί θετικού, είσοδος σε ειδικό θάλαμο θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς  – Σε περίπτωση θανάτου, διαχείριση βάσει των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αλγόριθμος 2 (μετανάστης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε ειδικό κέντρο)

Είσοδος πληροφορίας για πιθανό περιστατικό: Επίσκεψη στο ιατρείο της δομής κράτησης – Επίσκεψη σε δομή Υγείας – Τηλεφωνική επικοινωνία με Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ – Πιθανή κλήση στο ΕΚΑΒ.

Καθορισμός από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το περιστατικό είναι “ύποπτο”: Ενημέρωση Κέντρου Επιχειρήσεων – Ενημέρωση ΚΕΕΛΠΝΟ, έναρξη ιχνηλάτησης – Ενημέρωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής υπουργείου Υγείας.

Εντολή από Κέντρο Επιχειρήσεων για την ειδικού τύπου μεταφορά του “ύποπτου” περιστατικού: Νοσοκομείο αναφοράς, ειδική πτέρυγα απομόνωσης – Λήψη κλινικού δείγματος και μεταφορά από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο εργαστήριο αναφοράς - Επί αρνητικού, έξοδος από την ειδική πτέρυγα απομόνωσης για περαιτέρω αντιμετώπιση – Επί θετικού, είσοδος σε ειδικό θάλαμο θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς – Σε περίπτωση θανάτου, διαχείριση βάσει των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αλγόριθμος 3 (μετανάστης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, στο σημείο εισόδου)

Σημείο εισόδου: Λιμενική αρχή – Αστυνομική αρχή.

Προσδιορισμός γεωγραφικής προέλευσης και χρόνου αναχώρησης από αυτήν, από Λιμενικό – Αστυνομία.

Υποψία πιθανού περιστατικού βάσει των παραπάνω ερωτήσεων: Επικοινωνία με Κέντρο Επιχειρήσεων ή ΚΕΕΛΠΝΟ – Τηλεφωνική επικοινωνία με δομή Υγείας της περιοχής.

Περιορισμός – απομόνωση περιστατικού στο σημείο εισόδου: Επί αρνητικής γνωμάτευσης των υγειονομικών υπηρεσιών, ο μετανάστης ακολουθεί την υφιστάμενη διαδικασία – Επί θετικής γνωμάτευσης, ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Κέντρου Επιχειρήσεων – Εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων για την ειδικού τύπου μεταφορά από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο αναφοράς.

Συνέχεια διαχείρισης περιστατικού: Σύμφωνα με αλγόριθμο 1 ή 2.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης