Τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη χορήγηση μεθαδόνης στους πρώτους 10 εξαρτημένους από οπιοειδή κρατούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατούμενους. Το πρόγραμμα θα παρέχει βιο-ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από 2 ψυχολόγους και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Η μονάδα ολοκληρωμένης θεραπείας στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η Ελλάδα παύει πλέον να είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. χωρίς προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών επιστημονικών φορέων και οργανισμών, που ακολουθούνται από το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών. Ανταποκρίνεται, επίσης, σε πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό των κρατουμένων, καθώς 4.000 περίπου κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες. Στη φυλακές του Αγίου Στεφάνου το 85% των κρατουμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών.

Στον άμεσο προγραμματισμό του ΟΚΑΝΑ είναι και η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Η δημιουργία και λειτουργία και των δύο Μονάδων γίνεται στο πλαίσιο της πράξης ‘Πιλοτικά Προγράμματα Υποκατάστασης στις Φυλακές’, ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε από τον ΟΚΑΝΑ το 2012.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]