Την αντίδραση του ΕΟΠΥΥ, προκάλεσε το «Ενδοσκόπιο» για τη μη συνταγογράφηση εξετάσεων σε πέντε νομούς της χώρας, επιβεβαιώνοντας πως ο Οργανισμός δεν διαθέτει συμβάσεις με γιατρούς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στην απάντησή του, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σχετικά με δημοσιεύματα μερίδας του ηλεκτρονικού τύπου ότι σε κάποιους νομούς δεν υπάρχουν γιατροί για να συνταγογραφήσουν εξετάσεις, τονίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει στις περιοχές αυτές συμβάσεις με γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται από τους πιστοποιημένους γιατρούς, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους».

Εντούτοις, η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ένα γεγονός – ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλο νομό για την διάγνωση της πάθησής τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΥ της περιοχής τους, με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετακίνηση, ιδίως όταν πρόκειται για δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές.

Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση είναι ότι για πρώτη φορά, έστω και μέσω μέτρων περιστολής των δαπανών, οι κεντρικές αρχές, με την απόφαση αυτή, κατέγραψαν τις ελλείψεις ειδικοτήτων ανά περιοχή, αναγνωρίζοντας σχετικές μελέτες Ιατρικών Συλλόγων και οικονομολόγων της υγείας.

Από την άλλη πλευρά όμως, το πρόβλημα παραμένει: Στους συγκεκριμένους πέντε νομούς Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Κυκλάδων και Σάμου (οι τέσσερις είναι νησιωτικές περιοχές με δυσκολίες μετακίνησης), η μοναδική δυνατότητα είναι στις δημόσιες δομές υγείας, με τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν στη σημερινή πραγματικότητα, γιατί καμία άλλη δυνατότητα δεν παρέχεται στους ασθενείς μέσω του (συμπληρωματικού) ιδιωτικού τομέα υγείας.

Διότι, πώς θα καλυφθούν οι ασθενείς από πιστοποιημένους γιατρούς, όταν η πρόβλεψη πληρωμών στους συγκεκριμένους νομούς καταγράφεται στην απόφαση ως μηδενική;

Α.ΠΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]