Εθνικό μητρώο για το διαβήτη θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Αθηνών, με τη συμμετοχή επτά διαβητολογικών κέντρων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν 30.000 ασθενείς.

Στο μητρώο θα καταγράφονται, χωρίς να αίρεται το ιατρικό απόρρητο, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, η πορεία της νόσου των ασθενών, η ατομική ανάλυση των φαρμάκων που χρησιμοποιεί, η συχνότητα, η έκβαση των θεραπειών και η αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, ο μέσος αριθμός επισκέψεων στο γιατρό, οι νοσηλείες ανά αιτία και ο τύπος Διαβήτη από τον οποίο πάσχει ο κάθε ασθενής.

Στόχος είναι να εξαχθούν μετρήσιμοι δείκτες του αποτελέσματος από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και μέσω αυτών να καταστεί δυνατή η δευτερογενής πρόληψη, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές και στη συνέχεια να υπάρξει πρωτογενής πρόληψη κατά της νόσου.

Στην έναρξη του μητρώου για το διαβήτη, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, τονίζοντας ότι παράλληλα τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αθηνών προωθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ άλλα πέντε εθνικά μητρώα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, τις ηπατίτιδες B και C, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλη μία σπάνια νόσο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.
Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι για την αποφυγή των διπλοεγγραφών, στο μητρώο του διαβήτη, χρησιμοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασθενή, ο οποίος όμως στη συνέχεια μετατρέπεται σε αύξοντα αριθμό, οπότε χάνονται τα προσωπικά του στοιχεία. Παραμένει όμως η πορεία του μέσα στο σύστημα, με το ιστορικό της πάθησής του.

Με τον τρόπο αυτό, «τα ατομικά δεδομένα, μετατρέπονται σε πληροφορίες για το σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μόνο από την ψηφιοποίηση των πληροφοριών, αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, «αφού με την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΠΑΔ, επιτεύχθηκε μείωση της δαπάνης 40% από τους πρώτους μήνες».
Το μητρώο ασθενών για το διαβήτη, θα εκδίδει εκθέσεις για την πορεία της νόσου στη χώρα ανά εξάμηνο, καθώς τα στοιχεία θα είναι δυναμικά και θα ενημερώνονται ανάλογα με την πορεία της νόσου σε κάθε ασθενή.

Επιπτώσεις από την κρίση

Η δημιουργία μητρώων ασθενών, επιτρέπει να διαμορφώνονται πολιτικές υγείας «σε βάθος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης, «καθώς στα φτωχά νοικοκυριά οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν τρίτη προτεραιότητα, όταν στα μη φτωχά, αποτελούν έκτη προτεραιότητα». Αιτία είναι ότι στην Ελλάδα, έχουμε χαμηλά ποσοστά δημοσίων δαπανών για την υγεία, με αποτέλεσμα να «απαντούμε» με υψηλές ιδιωτικές δαπάνες, που συχνά είναι καταστροφικές, αφού αποστερούν τη δυνατότητα να καλυφθούν άλλες ανάγκες των νοικοκυριών.

Η οικονομική κρίση, οδήγησε το 20% των νοικοκυριών να μην έχει εισόδημα από απασχόληση σε κανένα μέλος τους, (με πιθανά εισοδήματα από ημιαπασχόληση, αδήλωτη εργασία, ενοίκια κλπ). Το αποτέλεσμα είναι να εξισώνεται το ψυχικό φορτίο των πολιτών από την εργασιακή ανασφάλεια, με το ψυχικό φορτίο που προκαλεί η ανεργία.

Ο κ. Σουλιώτης επισήμανε τη σημασία διαμόρφωσης πολιτικών υγείας με την κατάρτιση των μητρώων ασθενών, καθώς θα παρέχονται επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την οικονομική επίπτωση των νόσων, αφού το 65-70% των δαπανών απορροφώνται από χρόνια νοσήματα.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις