Σε πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 360 εκατομμύρια ευρώ, για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους του Οργανισμού, προχωρεί η κυβέρνηση.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης (φωτό αριστερά), με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα (φωτό δεξιά).

Το ποσό αναμένεται να διατεθεί για την κάλυψη ποσού άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οφείλει σήμερα ο Οργανισμός για απαιτήσεις των παρόχων (φαρμακευτικές, γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά) από το τέλος του 2011.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φιλοδοξεί να έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης οφειλής το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Η εκταμίευση από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται με βάση την πρόοδο της εκκαθάρισης και του ελέγχου που διενεργείται στα παραστατικά των παρόχων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, από τη σύστασή του, την 1η Ιανουαρίου 2012 ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο στα 670,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2013, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ήταν 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ και μειώθηκαν σε ένα έτος κατά 598,5 εκατομμύρια.

Εισφορές

Ο Οργανισμός καλείται να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες και τις παλαιές του υποχρεώσεις με περιορισμένη ρευστότητα, κυρίως λόγω της ύφεσης και της μειωμένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Τα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (βασικότερα ο ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ), διαθέτουν τις εισφορές που εισπράττουν για την κάλυψη του κλάδου της σύνταξης.

Εάν κατέβαλαν τις εισφορές κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός δεν θα είχε σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τον περασμένο Ιούλιο, οι εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες στον ΕΟΠΥΥ εισφορές τους ανέρχονταν σε 539,2 εκατομμύρια ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας