Και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση, δεν κατάφερε τελικά να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Το κεντρικό ζήτημα παραμένει η διόρθωση τιμών για τα φάρμακα που η τιμή τους έχει πέσει κάτω από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.
Οι φαρμακευτικές έχουν υποβάλλει αίτημα διόρθωσης για 107 φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και φάρμακα εκτός πατέντας, ενώ η πρόθεση για διόρθωση από πλευράς του υπουργείου Υγείας, αφορά μόνο τα πρωτότυπα με προστασία πατέντας και τα μοναδικά φάρμακα χωρίς πατέντα, των οποίων η τιμή έπεσε κάτω από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή, εξαιτίας του δελτίου τιμών φαρμάκων του Αυγούστου και όχι από προηγούμενα δελτία τιμών.

Έτσι, ο αριθμός των διορθώσεων περιορίζεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να πέφτει περίπου σε 20 δραστικές που με τις διαφορετικές μορφές στις οποίες κυκλοφορούν να υπολογίζονται σε 50 σκευάσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεταξύ, αναμένεται και νέα υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει το ύψος των διορθώσεων, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, πώς θα γίνει η διορθωτική τιμολόγηση.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα 60 καινούρια πρωτότυπα φάρμακα που ζήτησαν τιμή για να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι συζητήσεις κάνουν λόγο για εξαίρεση από την τρέχουσα κοστολόγηση, των προϊόντων που είναι ακριβά και υπάγονται στη λίστα του ν. 3816. Παρόλα αυτά, αυτή η πρόθεση εξαίρεσης, δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Υγείας, παράγοντες του οποίου κάνουν λόγο για κοστολόγηση 60 νέων πρωτοτύπων φαρμάκων και άλλων 600 γενοσήμων.

Το αποτέλεσμα των διεργασιών μένει να φανεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε η Επιτροπή Τιμών θα συνεδριάσει και πάλι, με στόχο να αναρτηθεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων την ερχόμενη Παρασκευή και με πρόθεση να ισχύσει από την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας