Τιμές για 49 νέα πρωτότυπα φάρμακα, 585 νέα γενόσημα και περίπου 80 διορθώσεις τιμών σε φάρμακα που συμπεριλαμβάνονταν στην ανακοστολόγηση του περασμένου Αυγούστου, περιλαμβάνουν τρία δελτία τιμών που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Αυτές οι νέες τιμές αφορούν προϊόντα τα οποία είχαν συζητηθεί στις πολυήμερες συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική υπουργική απόφαση, το διορθωτικό δελτίο ισχύει για τις φαρμακευτικές από 1.12.2014, για τις φαρμακαποθήκες από 8.12.2014 και για τα φαρμακεία από 15.12.2014.

Καθώς όμως ορίζεται ρητά στη σχετική υπουργική απόφαση ότι οι ημερομηνίες αυτές αφορούν το διορθωτικό δελτίο τιμών, παράγοντες της αγοράς διερωτώνται πότε θα ισχύσουν οι τιμές για τα δύο ακόμη δελτία τιμών, που περιλαμβάνουν τα νέα πρωτότυπα φάρμακα και τα 585 νέα γενόσημα.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για να κυκλοφορήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, με την εξαίρεση όσων υπάγονται στην αρνητική λίστα ή τη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, χρειάζεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θετικής Λίστας, προκειμένου να μπορούν να συνταγογραφηθούν και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Επιτροπή

Επίσης, δεν είναι γνωστό πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών για την έγκριση των 720 σκευασμάτων που ζήτησαν τιμή ως τις 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, επίκειται η γενική ανακοστολόγηση του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα ο ΕΟΦ να προετοιμάζεται για επεξεργασία των στοιχείων από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε η ημερομηνία ορόσημο για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο, ενώ οι υπηρεσίες του ΕΟΦ περιμένουν να ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας αν θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση ή θα υπάρξει κάποια διαφορετική ρύθμιση στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]