Τη σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών προκαλούν δηλώσεις της Μιράντας Ξαφά για το ποσοστό κέρδους του κλάδου.

Η πρώην εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επιτέθηκε το Σάββατο κατά των φαρμακοποιών, κάνοντας λόγο για πελατειακές σχέσεις πίσω από το πολύ υψηλό ποσοστό κέρδους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, ανέφερε τα εξής:

“Όσο για τα φάρμακα, αυτό δείχνει καθαρά την πελατειακή διαχείριση της εξουσίας. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν ήθελε να μειώσει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών από το 35% που ήταν.

Θα είχε μεγάλη επίπτωση. Θα έριχνε τις τιμές των φαρμάκων. Αλλά, αντιδρά στο να πάει ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 8,5%.

Δηλαδή, όταν θίγονται οι πελάτες, βάζουν εμπόδια. Βάζουν κόκκινες γραμμές”.

Με τη δήλωσή της αυτή, η κ. Ξαφά ήθελε να συνδέσει το υψηλό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών με τις τιμές των φαρμάκων, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν τούς πειράζει, για να μην χάσει τις ψήφους τους.

Μείωση

Σκληρή ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Γιάννη Δαγρέ.

Το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών – σημειώνει ο κ. Δαγρές – έχει μειωθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2010: Στις 5 Αυγούστου 2010, την 1η Μαρτίου 2012, στις 8 Οκτωβρίου 2012 και στις 2 Ιουλίου 2014.

Ο κ. Δαγρές χαρακτηρίζει απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό της κ. Ξαφά ότι οι μειώσεις του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων οδηγούν σε μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Παραδείγματα

Επικαλείται, μάλιστα, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Εμβόλιο για ιλαρά – ερυθρά - παρωτίτιδα, με το παλιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία είχε λιανική τιμή 9,08 ευρώ (30-6-2014). Με το νέο μειωμένο περιθώριο κέρδους για τα φαρμακεία έχει λιανική τιμή…13,86 ευρώ, αύξηση δηλαδή κοντά στο 52%.

Ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, με το παλαιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία είχε λιανική τιμή 229,35 ευρώ (30-6-2014), ενώ τώρα με το μικρότερο κέρδος για τα φαρμακεία, αντί να κοστίζει λιγότερο, κοστίζει πλέον…400,22 ευρώ (αύξηση 74,5%).

Φάρμακο για γαστρικές διαταραχές, με το παλιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία είχε λιανική τιμή 16,51 ευρώ (30-6-2014), ενώ με το νέο μειωμένο κέρδος έχει λιανική…16,21 ευρώ (26-11-2014).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;