Αμφισβητούν οι γιατροί το δικαίωμα των φυσικοθεραπευτών να επιλέγουν μόνοι τη θεραπεία.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο – σκούπα που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στη Βουλή, με τίτλο “Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας”.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι “...οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν τις πράξεις φυσικοθεραπευτή, όπως αυτές προβλέπονται στο β.δ. 411/1972, το π.δ. 29/1987 και το π.δ. 90/1995, όπως ισχύουν και περιέχονται κοστολογημένες στο κεφάλαιο 'Φυσικοθεραπείες' του π.δ. 157/1991 όπως ισχύει, κατόπιν γραπτής διάγνωσης ή γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού, στους χώρους όπου εργάζονται κατά την κείμενη νομοθεσία”.

Με επιστολή προς τον κ. Βορίδη, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) υπογραμμίζει ότι ο γιατρός είναι εκείνος που πρέπει να επιλέγει τη θεραπεία:

“Από την γραμματική διατύπωση των ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι δίδεται το δικαίωμα αυτοδύναμης επιλογής στους φυσικοθεραπευτές της θεραπείας του ασθενή, αγνοώντας την ιατρική οδηγία – παραπεμπτικό, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη διάγνωση του ασθενούς”.

ΣτΕ

Το προεδρείο του ΙΣΑ επισημαίνει την απόφαση 3066/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η αυτοδύναμη επιλογή και εφαρμογή φυσικοθεραπευτικών πράξεων και μεθόδων, χωρίς γραπτή εντολή ιατρού, είναι ακυρωτέες.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η εξομοίωση (φυσιάτρων - φυσικοθεραπευτών) θα αναιρούσε την ποιοτική διάκριση μεταξύ ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης και θα καθιστούσε τα χορηγούμενα πτυχία ουσιαστικώς ισότιμα, ως αναγκαίους τίτλους για την άσκηση ορισμένου επαγγέλματος, κατά καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Οπτομέτρες

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι και άλλα επαγγέλματα, όπως οι οπτομέτρες, διενεργούν πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο των οφθαλμιάτρων, είναι δηλαδή ιατρικές (διαθλαστικός έλεγχος, συνταγογράφηση γυαλιών όρασης) και για τα οποία θα πρέπει να ληφθεί σχετική απαγόρευση.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα