Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται την Τρίτη η προσφυγή του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κατά του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw back) στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος ανακοίνωσε ότι – μέχρι σήμερα – έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ συνταγογραφικές κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας με τους γιατρούς.

Πρόκειται, δηλαδή, για αυτές που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και όχι αυτές που δόθηκαν από τον ΠΙΣ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τα δε αριθμητικά όρια των εξετάσεων δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η καθυστερημένη ανακοίνωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο και νομό δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων.

Ήταν γενική απαίτηση, όμως, για ανακοίνωση έστω και καθυστερημένα.

Επιβίωση

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι η ανεπάρκεια του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η σκοπιμότητα του ΕΟΠΥΥ για καθυστέρηση και μη πλήρη εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων οδηγεί σε προβλήματα επιβίωσης τον κλάδο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα αναζητήσει ευθύνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συμφωνία – εξηγεί – για μη εφαρμογή ατομικού ορίου πλαφόν για τα πρώτα έτη λειτουργίας των νέων εργαστηριακών ιατρών δεν τηρήθηκε, αλλά υπάρχει υπόσχεση προς τον ΠΙΣ ότι θα διορθωθεί το λάθος.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση