Ο δήμαρχος Περιστερίου δέχτηκε να δημιουργήσει πρώτος στην Ελλάδα σταθμούς μητρικού θηλασμού.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται, προβλέπει την υποστήριξη αναλόγων πρωτοβουλιών και τη δημιουργία σταθμών στους δημόσιους χώρους.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Πέμπτη η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Η υφυπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τον μητρικό θηλασμό.

Του πρότεινε, ο δήμος Περιστερίου να είναι ο πρώτος δήμος που θα λειτουργήσει και θα εγκαινιάσει Σταθμό Μητρικού Θηλασμού, εξυπηρετώντας τους εργαζομένους του, αλλά και τους πολίτες του. Την πρόταση αποδέχτηκε ο κ. Παχατουρίδης.

Ανάλογοι σταθμοί λειτουργούν ήδη σε χώρες του εξωτερικού και αποσκοπούν στην αύξηση των πιθανοτήτων των βρεφών να θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους, αλλά και να διατηρούν το θηλασμό για περισσότερους μήνες.

Με τη θεσμοθέτηση των χώρων αυτών, η Ελλάδα μπαίνει με σχετική καθυστέρηση ανάμεσα στις 152 χώρες που εφαρμόζουν το θεσμό.

Νομοσχέδιο

Η δημιουργία σταθμών θηλασμού προβλέπεται στο νομοσχέδιο - “σκούπα” του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη είχε παρουσιαστεί στις 20 Οκτωβρίου από το Iatronet και προβλέπει τα εξής:

Δημιουργείται σταθμός - χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Αποθήκευση

Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται σταθμός - χώρος θηλασμού στην εργασία.

Οι σταθμοί θηλασμού στην εργασία θα δημιουργηθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.