Για πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, έκανε λόγο το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι θα δώσει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία στους πολίτες, με σεβασμό προς τον κόπο τους.

Για το λόγο αυτό, το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό (δέκα υπουργεία).

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει:

Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδική κάρτα μετακίνησης και κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τί προβλέπει, όμως, αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία;

Σε "προγραμματικό κείμενο προς διαβούλευση", που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει τα εξής:

Οι διαθέσιμοι για την Υγεία πόροι πρέπει και να αυξηθούν και να ανακατανεμηθούν και να εξοικονομηθούν.

Κρίσιμη σημασία για την εξοικονόμηση έχει ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών και των υπηρεσιών Υγείας και η συνακόλουθη μείωση κατ' αρχήν με στόχο την κατάργηση της αγοράς στο χώρο της Υγείας.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα (ατομικές συμβάσεις ΕΟΠΥΥ) από όπου συνάγεται πως ή πρόσληψη ενός γιατρού σε μόνιμη θέση έχει το μισό περίπου κόστος από την σύναψη σύμβασης (υποαμειβόμενης μάλιστα) και πολλαπλασιαστικό βέβαια κοινωνικό αποτέλεσμα.

Πρωτοβάθμια

Για την εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας), προτείνονται η πρόληψη, η αγωγή και η προαγωγή της Υγείας.

Προτείνονται, επίσης, η διάγνωση και αποκατάσταση βλαβών που δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οδοντιατρική φροντίδα η ανοιχτή φροντίδα, η φροντίδα στο σπίτι, η φυσικοθεραπεία και η ιατρική της εργασίας.

Το σύστημα θα έχει 24ωρη εφημερία και διασύνδεση με το ΕΚΑΒ και λειτουργική διασύνδεση με το νοσοκομείο αναφοράς.

Προβλέπεται πρόγραμμα σχολικής υγιεινής, οικογενειακός προγραμματισμός και παρεμβάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία σε μια περιοχή (με διατομεακή συνεργασία).

Νοσοκομεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της εκτός ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων για τακτικά περιστατικά για να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές.

Η τακτική απογευματινή λειτουργία θα πρέπει να αφορά σε δραστηριότητες που είναι κυρίως δευτεροβάθμιες και έχουν μεγάλη αναμονή: Εξειδικευμένα ιατρεία, εξειδικευμένες παρακλινικές εξετάσεις, «ψυχρά» χειρουργεία.

Και αυτό μπορεί να επεκτείνεται και σε λειτουργίες που καθυστερούν και αφορούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αφορά, δηλαδή, κυρίως τη λειτουργία απεικονιστικών τμημάτων, χειρουργείων, επεμβατικών πράξεων και πιθανόν ορισμένων εργαστηρίων (κυτταρολογικών – παθολογοανατομικών).

Επίσης δεν προτείνεται για γενική εφαρμογή, αλλά κυρίως για Περιφερειακά “τριτοβάθμια” νοσοκομεία ή νοσοκομεία άνω ενός αριθμού κλινών, και εφ’ όσον υπάρχει ανάγκη.

Φάρμακο

Η πολιτική στο φάρμακο πρέπει να διέπεται από τη θέση ότι η Υγεία και το φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά.

Η πολιτική αυτή θα στοχεύει στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο ποιοτικά ελεγμένο ικανό και αναγκαίο φάρμακο για την υγεία όλων των κατοίκων της χώρας μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είναι δυνατόν να εξαγγελθεί μηδενική συμμετοχή, παρά μόνο σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, δίνεται η υπόσχεση για μείωση των ποσοστών συμμετοχής στα προ μνημονίων επίπεδα.

Για αναλυτική πληροφόρηση για τις θέσεις των κομμάτων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορείτε να ανατρέξετε σε ειδικά διαμορφωμένη σελίδα του Euro2day.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση