Χωρίς καμία διαβούλευση και προετοιμασία έγινε η ρύθμιση για δικαίωμα συνταγράφησης στους νοσηλευτές.

Αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία Βορίδη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, τονίζει ότι η απόφαση εκδόθηκε “...χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς...”.

Η απόφαση – αναφέρει – προκαλεί αναστάτωση τόσο στη νοσηλευτική, όσο και στην ιατρική κοινότητα:

“Η χρονική στιγμή που επελέγη, το περιεχόμενο και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη Απόφαση - μόνο ως μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους μπορεί να χαρακτηριστεί!

Αντίστοιχη προσπάθεια κομματικής χειραγώγησης κατέβαλε άλλωστε ο κ. Βορίδης και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την απόπειρα δημιουργίας Επαγγελματικού Κλάδου μόνο για το μισό νοσηλευτικό προσωπικό, που ωστόσο δεν ευοδώθηκε”…

Πρωτόκολλα

Το προεδρείο της ΠΑΣΟΝΟΠ υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα…νοσηλευτικά πρωτόκολλα!

Η πρωτοτυπία – εξηγεί - έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως νοσηλευτικό πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη!

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής!

Ελλείψεις

Η ΠΑΣΟΝΟΠ αναφέρει ότι, το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Τη στιγμή που 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστά ενώ επελαύνει στη χώρα επιδημία γρίπης και κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 2.000 ψυχές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ο κ. Βορίδης κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των νοσηλευτών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβες στα πόδια από μοδάτα γυναικεία παπούτσια
Έφηβοι και οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα [μελέτη]
Το ποδήλατο είναι πιθανό να συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας γόνατος [μελέτη]