Την εκτίμηση ότι η απόφαση Βορίδη για δικαίωμα συνταγογράφησης σε νοσηλευτές δεν προσκρούει στις αρμοδιότητες των γιατρών, εκφράζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, το προεδρείο της ΕΝΕ διευκρινίζει ότι στην επίμαχη παράγραφο (32 του χωρίου Α1), που αναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ήπιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν ούτως ή άλλως ευρέως στο εμπόριο (ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισηπτικά διαλύματα, ιχνοστοιχεία, επιδεσμικό υλικό), αφορά την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα.

Για το λόγο αυτό – αναφέρει η ΕΝΕ - είναι στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους.

Για τα θρομβολυτικά και τα λοιπά νοσοκομειακά σκευάσματα, οι νοσηλευτές σημειώνουν ότι η αντίδραση των γιατρών είναι παντελώς αδικαιολόγητη, καθώς και για αυτά γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση.

Σύμφωνη

Η ΕΝΕ είναι σύμφωνη με την απόφαση Βορίδη και θεωρεί ότι αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της Υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα, όπως εξάλλου ισχύει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Η διεθνής εμπειρία – τονίζει – διδάσκει ότι η ενεργός συμμετοχή των νοσηλευτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα έχει επιφέρει στους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού