Δεν λύθηκε το θέμα με τις απολύσεις των ειδικευόμενων, οι οποίοι έχουν λάβει τίτλο ειδικότητας, προειδοποιεί η Ένωση Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το θέμα ανέκυψε όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση ειδικότητας.

Η νέα πολιτική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμισή του, φέρνοντας απόφαση η οποία, όμως, λύνει μερικώς το θέμα, καθώς οι εν λόγω γιατροί μένουν μόλις δύο επιπλέον μήνες στη θέση τους (βλ. σχετικό ρεπορτάζ Iatronet).

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη (φωτό) επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση για παράταση θητείας των ειδικευόμενων, στα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.

Λίστα

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε πολλές ειδικότητες δεν υπάρχει λίστα αναμονής ειδικευόμενων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν (Αιματολογία, Αναισθησιολογία, Αγγειοχειρουργική).

Ακόμη και όπου υπάρχουν, ωστόσο, οι διορισμοί στις κενές θέσεις της λίστας κινείται τόσο αργά, λόγω ανυπέρβλητης γραφειοκρατίας, που χρειάζονται οκτώ μήνες έως ένας χρόνος μέχρι να γίνει ο διορισμός!

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των νέων γιατρών που μεταναστεύουν.

Ζητεί, δε, συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να του θέσει το σοβαρό αυτό θέμα.

Εφημερία

Σημειώνεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στις εφημερίες των νοσοκομείων, καθώς στελεχώνουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα.

Πολλές κλινικές του ΕΣΥ εφημερεύουν κατά κύριο λόγο με ειδικευόμενους, λόγω μικρού υποστελέχωσής τους με ειδικευμένους γιατρούς.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015