Το θέμα της μη κάλυψης της νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, έθεσαν οι γιατροί στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αναφέρθηκε στη δήλωση Κουρουμπλή, ότι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν τα νοσήλια εξ ολοκλήρου απ' τα τσέπη τους ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, και όχι 30% - 50% που ισχύει τώρα.

Ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε - προσθέτοντας ότι “δεν δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι “θα το δούμε”, ενώ στην επισήμανση ότι θα ευνοηθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν πήρε θέση.

Ανασφάλιστοι

Στο ερώτημα για το πώς θα κατανεμηθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι θα είναι κυρίως για τη φαρμακευτική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική - δηλαδή η εξωνοσοκομειακή - δαπάνη των ανασφάλιστων είναι 5,5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 72 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Δαπάνες

Οι γιατροί σημειώνουν ότι τα υπόλοιπα χρήματα δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο των λοιπών δαπανών (νοσοκομεία και διαγνωστικές εξετάσεις) σε περίπτωση που νοσηλευτεί το 20% των 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων.

Αν, δηλαδή, νοσηλευτούν 500.000 άτομα, θα χρειαστούν κατ' ελάχιστο 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στοιχεία από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” δείχνουν ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη νοσηλείας των ανασφάλιστων ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες