Με τις πρώτες κινητοποιήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής συζητούν το ενδεχόμενο απεργίας από την 1η Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην εξόφληση εφημεριών από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έθεσε το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Συγκεκριμένα, του ανέφερε ότι εκκρεμεί και η εξόφληση εφημεριών προηγούμενων ετών (από το 2012 και μετά), για τις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά από τους αρμόδιους.

“Η εφημεριακή απασχόληση δεν είναι ούτε 'βίτσιο' ούτε 'επιθυμία' των νοσοκομειακών γιατρών”, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ.

“Είναι απαραίτητη παγκοσμίως διαδικασία για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, την οποία εκτελούν οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά από αναγκαστική εντολή της υπηρεσίας τους”.

Εξευτελιστική

Οι γιατροί αναφέρουν ότι η ωριαία εφημεριακή αποζημίωση είναι εξευτελιστικά χαμηλή για όλες τις βαθμίδες των γιατρών.

Με αυτό το δεδομένο, είναι διπλά εξευτελιστικό για την πολιτεία να ληστεύει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, παρακρατώντας παρανόμως και με διάφορα τερτίπια την αποζημίωση αυτή.

Τους νοσοκομειακούς γιατρούς – σημειώνει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ – ουδόλως τους αφορούν οι όποιες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, όπως μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ως ενιαίο σύνολο, όπως έκαναν και με κάθε προηγούμενη.

Συνελεύσεις

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς σε γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο το επόμενο χρονικό διάστημα έως τις 20 Μαρτίου.

Η πρότασή της προς τις συνελεύσεις είναι δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την 1η Απριλίου, μη κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών για το μήνα Απρίλιο και επίσχεση εργασίας από την 1η Απριλίου σε όλα τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους και ειδικούς.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο