Φόρο λιπαρών προϊόντων και τροφίμων με ζάχαρη, εισηγείται η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων Βαρουφάκη, η οποία στάλθηκε στο Brussels Group, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία στο Eurogroup.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές ότι με τα μέτρα αυτά μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Ο πρόσθετος “φόρος λίπους” προτείνεται να διαμορφωθεί σε ένα λεπτό του ευρώ και θα αφορά προϊόντα ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Θα υπολογίζεται μία μικρή επιβάρυνση σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά (που ήδη φορολογούνται με ΦΠΑ 23%) ή διάφορα ζωικά προϊόντα.

Παρόμοιο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, αλλά και σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Έκθεση

Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνεται ότι μέτρα αυτού του τύπου είναι αποδοτικά.

Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι υψηλοί φόροι ενδέχεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε φθηνά προϊόντα υψηλής θερμιδικής απόδοσης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα απειλητικό για χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, όπου ο φτωχός πληθυσμός προτιμά τροφές με αυξημένη θερμιδική απόδοση για να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας και δεν έχει εύκολα άλλες – πιο υγιεινές – επιλογές.

Χώρες

Στη Φινλανδία, επιβλήθηκε το 2011 επιπλέον φόρος σε προϊόντα όπως τα ζαχαρωτά, οι σοκολάτες και τα προϊόντα που περιέχουν κακάο.

Την ίδια χρονιά, επιβλήθηκαν στην Ουγγαρία φόροι στα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, τα γλυκίσματα και τα αλατισμένα σνακς.

Η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα, ενώ στη Γαλλία εφαρμόζεται από το 2012 ειδικό φορολογικό καθεστώς στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων