Ένταση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, ζητεί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιό του, που παρατίθεται πιο κάτω, ο Γιάννης Μπασκόζος επισημαίνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν:

  • Επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών, όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash & carry - οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες - ξηρών καρπών, αρτοποιεία, πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας και παγωτών.
  • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία.
  • Επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), οι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
  • Μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
  • Επιχειρήσεις αναψυχής, όπως καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, χώροι εκδηλώσεων στεγασμένοι και υπαίθριοι, στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών.
  • Χώροι μαζικής εστίασης και αναψυχής, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.
  • Χώροι παραμονής και σίτισης αστέγων.
  • Χώροι εστίασης και υγιεινής κατασκηνώσεων.
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ξενοδοχεία, κομμωτήρια, μανικιούρ - πεντικιούρ, τα οποία λόγω της εορταστικής και καλοκαιρινής περιόδου θα έχουν αυξημένη κίνηση.
  • Παρασκευαστές, οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Αυτοί μπορούν να δραστηριοποιηθούν είτε σε σκηνές, είτε σε πάγκους, είτε σε περίπτερα, σε χώρους εμποροπανηγύρεων, σε υπαίθριες αγορές, εντός εκθεσιακών κέντρων), που οργανώνονται λόγω των εορτών.
  • Μικροπωλητές με τροχήλατα οχήματα, παρασκευής και διάθεσης τροφίμων, γλυκών, ροφημάτων (street food).

Κάπνισμα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους.

Θα ελέγχεται, επίσης, εάν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια πελατών και εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!