Πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του τομέα Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτηρίζει θετικές τις αναφορές Τσίπρα, με την αίρεση ότι το σύστημα Υγείας θα χρειαστεί άλλα 2,7 δισ. ευρώ, για να βγει από την επικίνδυνη ζώνη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, το προεδρείο του ΠΙΣ προσβλέπει ότι οι εξαγγελίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται, προκειμένου η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, να αναταχθεί.

Ο Σύλλογος, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι 4,3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), τη στιγμή που τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για κάθε σύστημα Υγείας είναι 6% του ΑΕΠ και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 6,9%.

“Για να φτάσουμε το όριο ασφαλείας χρειάζεται 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ να αποδοθούν στον τομέα Υγείας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.

“Πιστεύουμε ότι τα μηνύματα που έδωσε ο πρωθυπουργός στην παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, θα δώσουν τη δυνατότητα υλοποίησης αποφάσεων, οι οποίες θα αναμορφώσουν τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον τομέα Υγείας και Περίθαλψης”, αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου.

Ο ΠΙΣ – τονίζει – με ψυχραιμία και συνεχή αγώνα, θα προσπαθήσει ώστε η Υγεία στη χώρα μας να στηρίζεται σε κανόνες ασφάλειας και ποιότητας και η ευπρεπής ιατρική λειτουργία να είναι κανόνας απαραβίαστος για κάθε ιατρικό λειτουργό, αλλά και αποφάσεων της Πολιτείας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γρηγοράκος

Η προηγούμενη κυβέρνηση κάλυψε χιλιάδες κενές θέσεις στην Υγεία, διατείνεται ο τέως αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, ο κ. Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο.

Το αίτημα – σημειώνει – περιελάμβανε 1.500 γιατρούς και 2.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό:

“Ταυτόχρονα, είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το 2014.

Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2ο εξάμηνο του 2014 να ενταχθούν στο ΕΣΥ 2.486 άτομα ως εξής:

Μόνιμο προσωπικό (786 άτομα) και επικουρικοί γιατροί (800).

Έγιναν, επίσης, προσκλήσεις για 900 γιατρούς του ΠΕΔΥ, 200 προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για διασώστες στο ΕΚΑΒ, 767 και 596 θέσεις αγροτικών γιατρών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό