Οι πόρτες είναι ανοικτές σε ιδρύματα όπου εφαρμόζεται η αποασυλοποίηση.

Αυτό επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων στο “Δρομοκαΐτειο”, με αφορμή την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από φυλασσόμενο θάλαμο νοσηλείας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το νοσοκομείο, όπως και το γειτονικό “Δαφνί” βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαδικασία αποασυλοποίησης:

“Οι κυρίαρχες και αδιαπραγμάτευτες θεραπευτικές αρχές της αποασυλοποίησης, καθορίζουν το πλαίσιο νοσηλείας.

Δηλαδή, ανοιχτές πόρτες, ανοχή και αντοχή στα αιτήματα των ασθενών, σεβασμό στα δικαιώματά τους και καταπολέμηση του στίγματος των ανθρώπων με ψυχιατρική διάγνωση.

Αρχές, οι οποίες κατά καιρούς μας φέρνουν αντιμέτωπους και με τα όρια της δικής μας αντοχής και με τις συγχύσεις ρόλων που αναφύονται όταν πρόκειται για νοσηλεία κρατουμένων”.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το θεραπευτικό προσωπικό δεν έχει ως καθήκον τη φύλαξη, αλλά τη δημιουργία θεραπευτικών συνθηκών και σχέσεων.

Επιρρίπτουν, δε, ευθύνες στους εξωτερικών φρουρών, τονίζοντας ότι το καθηκοντολόγιό τους περιγράφεται επακριβώς.

Αγώνας

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι δίνουν διαρκή αγώνα για την παροχή φροντίδας και για την ανάπτυξη όλο και περισσότερων θεραπευτικών δομών στην κοινότητα, στη λογική της “ανοιχτής πόρτας” και για την άρση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας .

Όλος ο δημόσιος λόγος – τονίζουν – που αυτές τις μέρες έχει ταυτίσει την ψυχική ασθένεια με κάγκελα, κάμερες ασφαλείας, λουκέτα και κλειδιά, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναπαράγει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους, που δίνουν αγώνα για την ανάρρωση και την αξιοπρέπεια.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές