Θετικά αξιολογεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις”.

Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ εκτιμούν ότι περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων, οι οποίες διευκρινίζουν ή βελτιώνουν σημεία του καινοτόμου νόμου 4139/13 για τα ναρκωτικά.

Με αυτές, λαμβάνονται υπόψη ορισμένες δυσκολίες ή ασάφειες, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής του νόμου, σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων και των απεξαρτημένων.

Μειώνεται, έτσι, ο κίνδυνος επανάληψης αρνητικών φαινομένων, που αντιστρατεύονται το πνεύμα του νόμου 4139, όπως η πρόσφατη καταδίκη και φυλάκιση αποφοίτου του ΚΕΘΕΑ για αδίκημα που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, παρά το γεγονός ότι είχε προσκομίσει βεβαίωση αποφοίτησης από τον οργανισμό.

Πρόγραμμα

Πολύ θετική κρίνεται και η πρόβλεψη για επέκταση του ευεργετικού υπολογισμού των ημερών ποινής σε όσους παρακολουθούν πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή.

Οι τροποποιήσεις ικανοποιούν τα αιτήματα των φορέων απεξάρτησης και των Συλλόγων Οικογενειών για καλύτερη εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για τους εξαρτημένους και τους απεξαρτημένους.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ενισχύσει το κίνητρο για θεραπεία και θα διευκολύνει την ομαλή κοινωνική επανένταξη προς όφελος τόσο των ίδιων των εξαρτημένων όσο και της κοινωνίας.

Η θεραπεία – σημειώνουν οι άνθρωποι του Κέντρου - ενισχύει την κοινωνική ένταξη και τη δημόσια ασφάλεια, ενώ η φυλακή αναπαράγει την παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Φυλακές

Σε σχέση με τις διατάξεις για τους χώρους κράτησης, οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, λόγω του αυξημένου αριθμού κρατουμένων και των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.

Η κατάσταση αυτή, καταλήγει συχνά σε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας ή η προστασία της αξιοπρέπειας.

Με τους μισούς κρατούμενους να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, το νομοσχέδιο κρίνεται ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μικροχειρουργική αντιμετωπίζει το σύνδρομο Morton’s
Κλινική έρευνα: Πολυεπίπεδα τα οφέλη της
Σημαντική εξέλιξη στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για το πολλαπλούν μυέλωμα