Τη συγκρότηση μετώπου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατά της κερδοσκοπίας που - όπως λέει - συντελείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ζητεί ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξάγεται στη Ρήγα της Λετονίας, ο κ. Κουρουμπλής έκανε τη Δευτέρα λόγο για “αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών”.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το κόστος – κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις – δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη – μέλη:

“Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος των νέων φαρμάκων δεν αντανακλά αυθεντική ιατρική καινοτομία, αλλά κερδοσκοπία από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών”, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Επικαλούμενος τα συμπεράσματα του συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επεσήμανε ότι η έγκριση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη θεραπευτική τους αξία σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν:

“Πρότασή μας είναι από κοινού τα κράτη μέλη να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει πελώριο θετικό αποτέλεσμα για τους προϋπολογισμούς μας και για τους ίδιους τους πολίτες”.

Σύστημα

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε άκρως επίκαιρο το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Επιτροπή μελετά βελτιώσεις του συστήματος έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων:

“Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ.

Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του”.

Πρόταση

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος), όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών, τον Μάιο του 2010.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο, το οποίο ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη.

Γερμανική

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μου αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες που συμπεριλαμβάνουν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς.
Ως ένθερμος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος πιστεύω ότι η οικονομική διάσταση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

είναι λιγότερο σημαντική από τη γεωστρατηγική και φυσικά την πολιτιστική.

Η Ευρώπη ήταν μια ελληνική λέξη πολύ προτού γίνει μια γερμανική υπόθεση”...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό