Τον κώδωνα του κινδύνου για την απονομή τίτλου “νοσηλευτή” σε αποφοίτους της σχολής του Ερυθρού Σταυρού, κρούει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Το προεδρείο της Ένωσης προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάγεται στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την πολιτεία:

“Μη πιστοποιημένοι επαγγελματίες χειρίζονται τις τύχες χιλιάδων ασθενών”, προειδοποιεί η ΕΝΕ.

Η υπόθεση έχει ως εξής

Στον νόμο 4305/2014 αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της νοσηλεύτριας.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε μια εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρει ότι οι παραπάνω απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος άνευ προηγούμενης εγγραφής στα μητρώα της ΕΝΕ.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών, πρόκειται για μία σειρά χαριστικών διατάξεων υπέρ μιας συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων.

“Κατά παράβαση και ευθεία παράκαμψη πλήθους διατάξεων και κανόνων, ο πρώην υπουργός Υγείας προσέφερε ή άλλως δώρισε απλόχερα την άδεια ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος σε πρόσωπα που δεν φέρουν καν τον επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή” δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης.

Ο κ. Σκουτέλης τονίζει ότι στο παρελθόν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής είχαν επιχειρήσει ξανά δια της δικαστικής οδού να αναγορευτούν σε νοσηλευτές, πλην όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ηχηρό “όχι” του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις αριθμ. 4813/1995 και 1102/2008).

Μητρώα

Ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας αναφέρει ότι το σκεπτικό των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων στηρίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του νοσηλευτή αν δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΕΝΕ.

Δεν μπορεί, επίσης, να θεωρείται νοσηλευτής αν δεν ακολουθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απ’ αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι απόφοιτοι της μη αναγνωρισμένης σχολής του Ερυθρού Σταυρού.

Κατόπιν όλων αυτών, το προεδρείο της ΕΝΕ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι έδειξε έρευνα για τον έλεγχο σπάνιων παθήσεων στη γέννηση
Γονιμότητα μετά την ηλικία των 40 ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Εμμηνόπαυση: Ποιο σύνδρομο ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες