Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν οι οφειλές της πολιτείας προς τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν 2 δισ. ευρώ προς φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές αποθήκες και εταιρείες.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη συνάντηση των έξι φορέων του φαρμάκου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ), του ΠΦΣ, των αποθηκών (ΠΣΦ) και των συνεταιρισμών (ΣΑΦΕ, ΟΣΦΕ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) τόνισαν πως ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι ορατός μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου θα πραγματοποιηθεί άμεσα, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να τη διοχετεύσει στους παρόχους.

Οι φορείς του φαρμάκου αντιλαμβάνονται την κρίσιμη συγκυρία και στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά οι οικονομικές αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί.

Όπως ανακοίνωσαν, το φάρμακο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Οι φορείς ζήτησαν – για μία ακόμη φορά – συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συνδρομή

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή στον Γερμανό ομόλογό του, με την οποία ζητεί τεχνική βοήθεια στα θέματα διαπραγμάτευσης.

Οι γερμανικές αρχές έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης και εμπιστευτικότητας, με την οποία καθορίζουν τις δοσοληψίες τους με τους παρόχους της Υγείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ