Τη μάχη συμφερόντων που υπάρχουν στο φάρμακο και την εμπλοκή του ιδίου, περιέγραψε με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “Βήμα FM”:

“Στη ζωή υπάρχουν και ρήξεις. Λέει σε μένα, η τρόικα, 'σπρώξτε τη διείσδυση των γενοσήμων'. Τώρα που πάω να το κάνω στην πράξη, μου λέει άλλα, και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιρειών, του πρωτότυπου φαρμάκου”...

Επιχειρώντας να “φωτογραφίσει” τα εν λόγω συμφέροντα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε για την προσπάθεια ανάπτυξης των γενοσήμων:

“Λένε στην Ελλάδα ”κάν' το', αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα να πουν 'δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, αν δεν προωθήσετε τα γενόσημα'. Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία”.

Ο κ. Κουρουμπλής άφησε αιχμές για τις προθέσεις των δανειστών:

“Φοβούμαι ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτά που λένε. Έχω δεχτεί πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά έχω δεχτεί τις πιέσεις αυτές στο επίπεδο το τεχνικό, που γίνονται συναντήσεις.

Όταν υπάρχουν δύο εταιρείες με 300 - 400 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, λέτε να ασκούν φιλανθρωπία και να μην παρουσιάζουν κέρδη;

Αυτοί οι πρόθυμοι με έδωσαν στην τρόικα προχθές. Είπα ότι 'όταν ο γιατρός γράφει γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάξει'. Στις χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και δραστική ουσία και εμπορική”.

Εφιάλτες

Χαρακτηριστική ήταν η εξής αναφορά του υπουργού:

“Αυτά τα δύο πράγματα είπα και με έδωσαν στην τρόικα και τώρα μου ζητάει εξηγήσεις η τρόικα. Κάποιοι με δώσανε, υπάρχουν στην Ελλάδα από την εποχή των Θερμοπυλών.

Υπήρχαν και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Αυτούς τους κυρίους μεθαύριο που θα τους δω, θα ζητήσω rebate με βάση τη φορολογική δήλωση που κάνουν οι εταιρείες τους στη Γερμανία”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας