Μία επιστολή – έκπληξη απέστειλαν την Πέμπτη οι διευρυμένοι φαρμακοποιοί στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ζητούν συνάντηση και κοινή στάση των φαρμακοποιών απέναντι στον υπουργό Υγείας, ο οποίος προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων.

Η επιστολή της προέδρου του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου (ΦΑΝΙΕ) αποτελεί έκπληξη πρώτου βαθμού, καθώς διευρυμένοι και ΠΦΣ θεωρούνταν ότι ήταν στα...μαχαίρια.

Η Μαίρη Λυβίζου (φωτό αριστερά) ξεπέρασε το εμπόδιο αυτό, κάνοντας ένα γενναίο άνοιγμα στον Κώστα Λουράντο (φωτό δεξιά).
Προτάσσει του συμφέρον του κλάδου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

“Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Κατά την τελευταία, εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα, συνάντηση μας με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή του επισημάναμε τις τρεις βασικές αξίες μας:

Ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό΅. Ότι οι πολίτες πρέπει να βρίσκουν εύκολα το φάρμακο όταν το έχουν ανάγκη. Ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην εργασία.

Το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) έχει λόγο και ρόλο ενωτικό.

Το λειτούργημα του φαρμακοποιού στην εποχή της κρίσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή δεν χωράνε οι στείρες αντιπαραθέσεις.

Ο λόγος, όλων, οφείλει να χαρακτηρίζεται από σύνεση, πολυσυλλεκτικότητα και αλληλοκατανόηση.

Να στηρίζουμε τους συναδέλφους μας και να στηρίζουμε και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Αντιμαχόμενοι

Επιθυμία μας δεν είναι να βρεθούμε στο γραφείο του υπουργού ως δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όχι μόνο διότι θεωρούμε ότι δεν είμαστε αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι ο κλάδος έχει πολύ σημαντικά θέματα να διαχειριστεί που χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Έλληνες πολίτες, ώστε τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (σ.σ. μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) να παραμείνουν αποκλειστικά στο ελληνικό φαρμακείο.

Οφείλουμε να βάλουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύουν τον Έλληνα φαρμακοποιό - με φαρμακείο αλλά κι αυτόν που εργάζεται στα φαρμακεία μας - και τον Έλληνα πολίτη.

Οφείλουμε να καταδείξουμε το ρόλο του σύγχρονου φαρμακοποιού στην Ελλάδα της κρίσης.

Πρόσκληση

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα παίρνουμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ σε μια συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΑΝΙΕ, παρουσία δική σας και δική μου με σκοπό την εύρεση κοινής συνισταμένης.

Θεωρούμε, ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και προς τους συναδέλφους μας και προς τους Έλληνες πολίτες που μας εμπιστεύονται και προς την Πολιτεία με σκοπό να συμβάλουμε στην ορθότερη κι αντικειμενικότερη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας.

Τέλος θα ήθελα να γνωρίζετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ενημέρωση της σχετικής μας πρωτοβουλίας.

Με εκτίμηση, Μαίρη Λυβίζου”.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές