Το σοβαρό θέμα επιτήρησης των διεγερτικών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ανέδειξε η δολοφονία ασθενούς από άλλον ασθενή.

Η έλλειψη προσωπικού καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρουσία επαρκούς προσωπικού και μία νοσηλεύτρια καλείται να φροντίσει 30 έως 40 διεγερτικούς ασθενείς, που ο καθένας φτάνει στο νοσοκομείο συνοδεία τριών ή τεσσάρων αστυνομικών!

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων στην πολιτική αντιμετώπισης των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία – αναφέρουν οι εργαζόμενοι – κρατάνε όρθιο το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας, παρέχοντας το 80% των υπηρεσιών, με το υπόλοιπο 20% να παρέχεται από τις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Το 60% των ασθενών που προσέρχονται για νοσηλεία, είναι διεγερτικοί και εισάγονται με εισαγγελική εντολή.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, στο τέλος του 2015 τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να μην έχει προσληφθεί την τελευταία διετία ούτε ένας επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας.

Νοσηλευτικά τμήματα οξέων περιστατικών, με 30 ή 40 διεγερτικούς ασθενείς, καλύπτονται σε κάθε βάρδια με μία νοσηλεύτρια.

Περιστατικά ξυλοδαρμών ασθενών προς ασθενή ή προς νοσηλευτές είναι καθημερινά φαινόμενα.

Πολλοί νοσηλευτές έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια από νοσηλευόμενους και με την κατάλληλη στελέχωση, τα περισσότερα από αυτά τα συμβάντα θα είχαν αποφευχθεί.

Πόρισμα

Εν αναμονή του πορίσματος της ένορκης διοικητικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από το υπουργείο Υγείας, η εικόνα για την ημέρα της δολοφονίας του ασθενούς έχει ως εξής:

Το νοσοκομείο εφημέρευε την Παρασκευή και είχε 36 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 11 στα ράντζα.

Στη βραδινή βάρδια, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, βρίσκονταν δύο βοηθοί νοσηλευτές και ένας γιατρός.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, οι δύο ασθενείς ήταν καθηλωμένοιι με ιμάντες.

Θανάσιμα

Ο 42χρονος λύθηκε και επιτέθηκε στον 63χρονο, τον οποίο τραυμάτισε θανάσιμα.

Ο αυτουργός είχε κριθεί ως ιδιαίτερα βαρύ ψυχωσικό περιστατικό και νοσηλευόταν τους τελευταίους οκτώ μήνες στο Δαφνί.

Το θύμα είχε βαριά ψυχική ασθένεια και βρισκόταν στο νοσοκομείο περίπου δύο εβδομάδες.

Οι δυο τους μοιράζονταν τον θάλαμο και με άλλους ασθενείς, που δεν ήταν καθηλωμένοι.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά