Έκτακτη συνάντηση είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχαήλ Βλασταράκος με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του προέδρου του ΠΙΣ και όρισε για την Τρίτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Ιωάννης Βαφειάδης.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις βεβαιώσεις αποδοχών προς τους παρόχους Υγείας.

Στις βεβαιώσεις δεν περιλαμβάνεται το clawback του 2ου εξαμήνου του 2014, σε σχέση με το ατομικό όριο κάθε παρόχου, καθώς και η εκκρεμούσα απόφαση για το επιπλέον κονδύλι των 24 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με το συνολικό κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων των παρόχων.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΠΙΣ για την πρόθεσή του να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα.
Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί παράταση έως το τέλος του 2015 για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους.

Πρόκειται για οφειλές προς τους παρόχους υγείας μέχρι το τέλος του 2011, οι οποίες ανέρχονται μόνο για τα εργαστήρια και τα ιατρεία στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό έχει επιστραφεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύσκεψη

Τέλος, προγραμματίζεται μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όλων των συναρμόδιων φορέων για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε μεγάλη αδυναμία κάλυψης των αναγκών.

Ο κ. Βλασταράκος έθεσε το θέμα στον υπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε να συζητηθούν στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και άλλων οργανώσεων των νοσοκομειακών ιατρών, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων.

Θετική

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η συνάντηση ήταν θετική:
“Αναμένουμε και από τη σύσκεψη με τον ΕΟΠΥΥ την υλοποίηση αποφάσεων προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες που ταλανίζουν τους παρόχους Υγείας”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, για να σημειώσει:
“Ο θεσμικός ρόλος του ΠΙΣ και του προέδρου του, ως ανώτατου θεσμικού συμβούλου της πολιτείας επιτελείται με τρόπο ουσιαστικό και παραγωγικό.
Πιστεύουμε ότι θα δοθούν οι αναγκαίες λύσεις, ώστε οι υπηρεσίες περίθαλψης να παρέχονται στον ελληνικό λαό με γνώμονα την ιπποκρατική ιδέα και σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε πολίτη.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"