Αρνητική είναι η τοποθέτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό) στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, αναφέρει ότι – στην ουσία – δεν πρόκειται για ανακοστολόγηση, αλλά για υποκοστολόγηση, την οποία ο ΠΙΣ απορρίπτει:

“Η ανακοστολόγηση των 694 συνολικά εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων οι 54 καλύπτουν το 75% της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που επικαλείστε, ουσιαστικά αφορά υποκοστολόγηση και όχι ανακοστολόγηση.

Άρα, ο όρος πρέπει να αναθεωρηθεί. Επιπλέον, η ασφαλιστική τιμή είναι κάτω του κρατικού τιμολογίου”.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ ζητεί να αποσαφηνιστεί το ποιές είναι οι 694 εξετάσεις και ποιές οι 54, καθώς αυτό δεν διευκρινίζεται στη σχετική του κ. Κοντού.

Ζητεί, επίσης, να διευκρινιστεί ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και η real time παρακολούθηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σημειώνει, δε, ότι ο ΠΙΣ έχει παραδώσει κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τον Οργανισμό.

Ερωτήματα

Απευθύνει, επίσης, προς τον ΕΟΠΥΥ τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιός είναι ο λόγος που εφαρμόσατε καθυστερημένα τα αριθμητικά όρια στις αρχές του έτους 2015, καθώς και τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων τα οποία δεν εκδίδονται κατά τον σωστό τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες μας (σε ένα παραπεμπτικό υπερβαίνεται το αριθμητικό όριο, ενώ θα έπρεπε να εκδίδονται δύο).
  • Βάσει ποιου κριτηρίου συγκρίνονται ανόμοιες υπηρεσίες, με τάση ισοπέδωσης και απαξίωσης ολοκληρωμένων ιατρικών πράξεων προς τους ασφαλισμένους προσομοιάζοντας τες σκόπιμα με υπηρεσίες από εργαστήρια αναφοράς προς τρίτους;
  • Η εφαρμογή των μέτρων rebate clawback για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για το διαγνωστικό τομέα έχουν επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης εργαστηριακών και ιατρικών πράξεων.
  • Τι σας οδηγεί να πιστεύετε ότι η μείωση κατά 50% των ήδη υποβαθμισμένων αμοιβών του εργαστηριακού τομέα χωρίς την παράλληλη εφαρμογή αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, θα οδηγήσει σε περιορισμό της σχετικής δαπάνης, αφού η ανάθεση του ελεγκτικού έργου σε ΙΕΕ έχει αποτύχει οικτρά;

Οι απαντήσεις που θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ στις 5 Ιουνίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]