Πέντε παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου θα υλοποιηθούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

Ανακοινώνεται νέο πλαίσιο στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των τιμών, με διορθώσεις στους μέσους όρους των τριών χαμηλότερων ευρωπαϊκών τιμών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν λάθη και άλλα φάρμακα πωλούνται πιο φθηνά και άλλα πιο ακριβά από τους μέσους όρους.

Θα ενταθεί η διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες σκευασμάτων (ηπατίτιδα C, ρευματικές παθήσεις), στα οποία καταγράφονται πολύ μεγάλοι τζίροι.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η Ελλάδα είναι σε θέση ισχύος, καθώς είναι χώρα αναφοράς για τιμολόγηση τρίτων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες καθορίζουν τις τιμές τους, με βάση τις ελληνικές.

Αλλάζει ο μηχανισμός της υποχρεωτικής έκπτωσης από εταιρείες και φαρμακοποιούς (rebate).

Το rebate δεν θα γίνεται με βάση τον τζίρο προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά με βάση την ποσότητα των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του.

Η αλλαγή θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως εξοικονόμηση 139 εκατομμύρια ευρώ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών με 30 – 35 καινοτόμα φάρμακα.

Πλαφόν

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένεται δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου “πλαφόν” στη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ.

Η αρμόδια διευθύντρια του Οργανισμού Παναγιώτα Λίτσα ανέφερε ότι η νομοθεσία δεν αλλάζει, αλλά αναμορφώνονται σε ορισμένες κατηγορίες, όπου υπήρχαν υπερβάσεις στη δαπάνη.

Ο γιατρός θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται, ενώ για τον ασθενή δεν αλλάζει κάτι.

Ο έλεγχος της δαπάνης είναι κρίσιμος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

ΦΠΑ

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, που φέρονται να ζητούν οι δανειστές.

Εμφανίστηκε, δε, ανοικτός στο να εξαιρεθεί η δαπάνη για εμβόλια από τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Για το 1 ευρώ ανά συνταγή του Οργανισμού που βαρύνει τους ασφαλισμένους, είπε ότι θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης έως το τέλος του μήνα.

Δ.Κ

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης