Χωρίς προσωπικό – κυρίως νοσηλευτικό – κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία, εξαιτίας της επικείμενης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν εκτιναχθεί, έπειτα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αποδοχή της πρότασης των θεσμών, περί κατάργησης των πρόωρων συντάξεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει την Παρασκευή στο “Έθνος” ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, εκ των οποίων οι 700 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους οι αποχωρήσεις θα ανέλθουν στις 3.000, εξανεμίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για 906 προσλήψεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Το κύμα φυγής αφορά ολόκληρο το δημόσιο, καθώς τον Ιούνιο έχουν υποβληθεί περίπου 6.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, όταν ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποχώρησης δεν ξεπερνά τα 450 έως 600 άτομα.

Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 58 ετών, με συμπληρωμένη την 35ετία και μητέρες, ηλικίας 50 έως 52 ετών.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις να βγουν στη σύνταξη, αλλά παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία, προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους συνταξιοδότησης.

Ελλείψεις

Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, από πλευράς στελέχωσης, με κρίσιμες μονάδες – όπως εντατικής θεραπείας – να παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε μονάδες Υγείας της νησιωτικής χώρας, οι οποίες δέχονται αυτή την περίοδο πολλαπλάσιο αριθμό περιστατικών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ελλείψεις και έχει εξαγγείλει 4.500 προσλήψεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα