Την τακτική της κυβέρνησης να μην πληρώνει, καταγγέλει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «παρακολουθούμε με απίστευτη υπομονή την πορεία της πολιτικής ηγεσίας στον χώρο της υγείας που φαίνεται σαν να περιδιαβαίνει και «εξερευνά» τον θαυμαστό αυτό χώρο, που έχει κεντρίσει την φαντασία της, ακριβώς όπως η Αλίκη όταν βρέθηκε ξαφνικά στην Χώρα των Θαυμάτων. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή των εξελίξεων! Έργο μηδέν!

Ταυτόχρονα ακούμε (δια των ΜΜΕ) απίστευτες «ιδέες» για σοβιετικού τύπου συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (με τι λεφτά άραγε;) και προτάσεις για εξοντωτική τιμωρία όσων άτυχων συμπολιτών μας αρρωστήσουν με την επάρατη νόσο και δεν έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια προληπτικές εξετάσεις. Τις ίδιες προληπτικές εξετάσεις που απαγορεύει το σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη πάθηση με εξαίρεση ίσως τις μαστογραφίες). Και αφού δαιμονοποιούνται οι ασθενείς διαμονοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος όμως έχει στηρίξει, τα τελευταία 3 χρόνια, το καταρρέον σύστημα υγείας της χώρας, εξυπηρετώντας άμεσα, υπεύθυνα και ποιοτικά πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του οργανισμού.

Το Υπουργείο Υγείας έχει περάσει συγχρόνως στο Κυβερνητικό του πρόγραμμα το «δεν πληρώνω»!

Ειδικότερα:

α) Μας οφείλονται οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ετών 2008-2011, ο χρόνος αποπληρωμής των οποίων έληξε τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς (2014), αλλά τα (προϋπολογισμένα) χρήματα όμως, φαίνεται να έχουν εξαφανισθεί!
β) Μας οφείλεται το υπόλοιπο της προκαταβολής όλων των μηνών του έτους 2012.
γ) Μας οφείλονται οι αποζημιώσεις έξι ολόκληρων μηνών του έτους 2013 και το υπόλοιπο της προκαταβολής των άλλων έξι μηνών του ίδιου έτους.
δ) Μας οφείλονται οι αποζημιώσεις πέντε ολόκληρων μηνών του έτους 2014 και το υπόλοιπο της προκαταβολής των άλλων επτά μηνών του ίδιου έτους, ενώ φαίνεται να έχουν «χαθεί» και τα επιπλέον 24 εκ. ευρώ της 19ης τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτους 2014, για τα οποία θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες, και
ε) Σήμερα, Αύγουστος του 2015, έχει δοθεί η προκαταβολή μόνο των δύο πρώτων μηνών τρέχοντος έτους.

Τι δεν καταλαβαίνει πλέον το Υπουργείο Υγείας;

Χωρίς την ελάχιστη εντιμότητα, διαφάνεια και συνέπεια μεταξύ ηγεσίας Υπ. Υγείας – ΕΟΠΥΥ και Παρόχων, δεν μπορεί να στηριχθεί το σύστημα υγείας.
Χωρίς την κοινή λογική και αντίληψη της πραγματικότητας, δεν υπάρχει σύστημα υγείας.
Πρέπει να διασφαλιστεί το ελάχιστο: ότι ο πολίτης θα βρίσκει παρόχους για να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις του, θα λαμβάνει υπηρεσίες με αξιοπρέπεια, αμεσότητα και αξιοπιστία αποτελεσμάτων στη δυσκολία του και ότι οι πάροχοι θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους αυτές.
Είναι τόσο απλό!
Εμείς θα περιμένουμε μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός Αυγούστου για να αποκατασταθεί ένα μέρος τουλάχιστον της ρευστότητάς μας και να μας έχει σταλεί ένα σχέδιο σύμβασης το οποίο θα διέπεται από δύο αρχές: α) ισότιμη αντιμετώπιση των δύο συμβαλλόμενων μερών και β) απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων, μεταξύ των οποίων θα δεσπόζει ο όρος ότι όποια εξέταση εκτελείται, αποζημιώνεται πλήρως».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης