Ξεπερνούν κάθε όριο οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Την τριετία 2012 – 2015, αποχώρησαν από τα νοσοκομεία 5.226 άτομα, την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει 2.400 προσλήψεις για αναβάθμιση της περίθαλψης.

Αυτό επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Στέλλα Χριστοδουλάκου και Ηλίας Σιώρας, υπογραμμίζοντας το εξής παράδοξο:

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει μηδενικό κονδύλι για προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έως το τέλος του έτους προβλέπονται δέκα προσλήψεις!

Ακόμη και η πρόσφατη εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για 2.440 προσλήψεις, συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι “...η δαπάνη των παραπάνω προσλήψεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το έτος 2016”...

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε υπολογίσει σει 26.000 κενές οργανικές θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση στο μεταξύ έχει επιδεινωθεί, καθώς την προηγούμενη δεκαετία, το προσωπικό στα δημόσια, στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 19.000 άτομα εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και του “παγώματος” των προσλήψεων.

Εθελοντές

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι δύο περιπτώσεις:

Η πρώτη αφορά τη νεφρολογική κλινική του “Ασκληπιείου” της Βούλας, όπου οι δύο γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιούν κάθε μήνα περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, αυτό σημαίνει ότι το νεφρολογικό δεν θα μπορεί να εφημερεύει 18 μέρες μέσα στον Σεπτέμβριο!

Ο διευθυντής προθυμοποιείται να καλύψει ο ίδιος το κενό, αλλά καλεί τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις βιολογικές δυνατότητες του εναπομείναντος προσωπικού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης, όπου η συνταξιοδότηση της διευθύντριας οδηγεί το τμήμα σε κλείσιμο, λόγω έλλειψης παθολόγων...

Η πρόεδρος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου προσφέρθηκε να καλύψει το κενό, ως παθολόγος, αλλά η λύση αυτή απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκής.

Λύση

Για να δώσει ανάσα στο σύστημα, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας του νομού Λακωνίας και το Σαββατοκύριακο με παθολόγους του νοσοκομείου Άργους.

Το υπουργείο Υγείας υποβάλλει, παράλληλα, αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με το οποίο ζητεί να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων λόγω της προεκλογικής περιόδου και να συνεχιστούν οι διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία της χώρας και στα Κέντρα Υγείας (μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Σπάρτης).

Ζητεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού με καθεστώς εργασίας δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών (Ν4058/2012) για τις Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’