Την πρώτη αντιπαράθεση με προσωπικό του ΕΣΥ είχε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Λακωνίας εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον τρόπο κάλυψης των κενών που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης.

Ο κ. Δημόπουλος είχε ανακοινώσει ότι μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει, η κλινική θα στελεχωθεί προσωρινά με παθολόγους από γειτονικά Κέντρα Υγείας, ενώ μεθοδεύεται η κάλυψη των κενών με γιατρούς που θα εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ του νομού, οι οποίοι απάντησαν με τον εξής τρόπο:

«Και ώ του θαύματος, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, μέσα σε ελάχιστες ώρες, βρήκε τη λύση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων.

Στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι τις καθημερινές θα γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού στο νοσοκομείο Σπάρτης και τα Σαββατοκύριακα θα έρχονται Παθολόγοι από το νοσοκομείο του Άργους.

Τώρα, αν δημιουργούνται κενά σε άλλες μονάδες υγείας και αν η μοναδική παθολογική κλινική σε ένα νομό 90.000 κατοίκων αντιμετωπίζεται με διαδικασία λειτουργίας ‘καφενείου’ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου».

Κερκόπορτα

Οι γιατροί εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με την προωθούμενη πρόσληψη συναδέλφων τους με «μπλοκάκι», κάνοντας λόγο για κερκόπορτα:

«…Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να ανοίξει από τα νοσοκομεία της Λακωνίας την ‘κερκόπορτα’ εισόδου ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας είναι αντίθετη στην προοπτική πρόσληψης γιατρών με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, θεωρώντας ότι η μη αποκλειστική απασχόληση οδηγεί σε περαιτέρω διάλυση και εξαθλίωση των δημόσιων δομών Υγείας γιατί πρωτίστως λειτουργεί για προσέλκυση πελατείας».

Θεμελιώδης

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση δεν είναι ούτε εμμονή ούτε ιδεοληψία αλλά θεμελιώδης αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θεωρούν, δε, ότι πρέπει να επεκταθεί και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που σκανδαλωδώς διατηρούν το δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και επουδενί δεν πρέπει να καταργηθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας:

«Η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακολουθεί το παράδειγμα των προηγουμένων ενοίκων της οδού Αριστοτέλους και προσπαθεί με πρόχειρες λύσεις να καλύψει τα κενά ενός εξαθλιωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να γίνει πιο εύκολα, βορά του ιδιωτικού τομέα».

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]