Εντολή να υλοποιηθούν μέσα στον μήνα που διανύουμε η υποχρεώσεις που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο, έδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ανατιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και η επαναφορά της συνταγογράφησης των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και ότι την εμπορική τους ονομασία.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων θα ανοίξει τον δρόμο για τη γενική ανακοστολόγηση, η οποία εκκρεμεί από την αρχή του έτους.

Σε σειρά συσκέψεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του κ. Δημόπουλου, αποφασίστηκε η διαμόρφωση Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με βάση τα νέα δεδομένα που προβλέπονται στη μνημόνιο.

Αυτό σημαίνει μειώσεις στις τιμές φαρμάκων τα οποία δεν προστατεύονται από πατέντα (off patent και γενόσημα) στο 50% και 32,5% της τιμής που είχαν όσο εντάσσονταν στο καθεστώς προστασίας.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε δεσμευτεί να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς συνταγογράφησης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα φάρμακα χορηγούνται με τη δραστική τους ουσία.

Εξαιρέσεις

Τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκδοθεί απόφαση με την οποία προβλέπονταν μία σειρά εξαιρέσεων στο καθεστώς αυτό.

Οι δανειστές τη χαρακτήρισαν “μονομερή ενέργεια”, συνδέοντας τις εξαιρέσεις με τη δυναμική αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σχετική διάταξη για την κατάργησή τους υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο και μάλιστα πιο σκληρή από εκείνη που ίσχυε παλαιότερα.

Από το 2012, οι γιατροί είχαν δικαίωμα να συνταγογραφούν το 15% των φαρμάκων που χορηγούν με την εμπορική τους ονομασία.

Με το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει και είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν το σύνολο των συνταγών με τη δραστική ουσία.

Περιορισμοί

Η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία του φαρμάκου βρίσκει αντίθετους τους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν έτσι να παρέχουν χωρίς περιορισμούς θεραπεία στους ασθενείς τους.

Ο αντίλογος είναι ότι με τη δραστική ουσία δεν μπορεί να υπάρχει διαπλοκή γιατρών – φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς η ίδια δραστική ουσία μπορεί να υπάρχει σε δεκάδες φάρμακα.

Όταν, όμως, η συνταγή αναφέρει την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, ο γιατρός επιλέγει συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένης εταιρείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ