Αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας κάθε παιδιού, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, είναι η καθημερινή επαφή του με τα μέλη της «Ομάδας των Κλόουν». Η ομάδα αυτή λειτουργεί πάντοτε σε στενή συνεργασία με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και βρίσκεται σε οποιοδήποτε τμήμα του Νοσοκομείου μπορεί να βρίσκεται κάποιο παιδί, όπως για παράδειγμα το παιδιατρικό, τη μονάδα εντατικής θεραπείας, το χειρουργείκο, το ακτινοθεραπευτικό, το μεταμοσχευτικό, τα εξωτερικά ιατρεία ή οι πρώτες βοήθειες.

Η ομάδα με τους κλόουν δημιουργήθηκε στο Hadassah το 2002, υλοποιώντας επιστημονικές έρευνες που αποδείκνυαν ότι από τους καλύτερους τρόπους να θεραπεύσεις ένα παθολογικό πρόβλημα ή ένα σωματικό τραύμα σε ένα παιδί είναι να επουλώνεις παράλληλα και τις ψυχολογικές του πληγές, δίνοντας του αιτίες για να γελάσει. Όλα τα μέλη της ομάδας των κλόουν είναι εκπαιδευμένα σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια και άλλα νοσοκομεία του Ισραήλ άρχισαν να εφαρμόζουν το, επιτυχημένο πλέον, σύστημα του Hadassah, καθιστώντας τη χώρα πρωτοπόρο στη μέθοδο αυτή.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες αλλά και από την εμπειρία 13 χρόνων που απέκτησε το Hadassah, ο κλόουν μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με ένα παιδάκι, από ότι ένας ενήλικας (ο γιατρός ή ο γονιός του ή μια νοσοκόμα) όσο και αν αυτός εκφράζει με τα πιο ειλικρινή αισθήματα την αγάπη και το ενδιαφέρον του. Μπορεί να φαίνεται σουρεαλιστικό να βλέπεις παιδάκια με σπασμένα πόδια και επιδέσμους στο κεφάλι στα κρεβάτια του νοσοκομείου να γελούν, όμως η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής ξεπερνά κάθε εμπόδιο.

Οι κλόουν του Hadassah, όμως, δεν βρίσκονται στον χώρο για να δημιουργούν απλώς ευχάριστη ατμόσφαιρα στους θαλάμους του Παιδιατρικού, καθώς στις ευθύνες τους είναι και η βοήθεια στη δουλειά του υπόλοιπου προσωπικού. Για παράδειγμα, βοηθούν στην ελάττωση του άγχους ενός παιδιού που πρόκειται να του χορηγηθεί μια ενέσιμη θεραπεία αλλά αυτό φοβάται τις βελόνες. Το ίδιο γίνεται με φοβισμένα παιδιά που προετοιμάζονται για το χειρουργείο ή ακόμα παιδιά που αρνούνται να φάνε ή παιδιά που δεν θέλουν να πιουν τα φάρμακά τους. Σημαντική είναι και η βοήθεια των κλόουν σε παιδιά που υποβάλλονται σε φυσιοθεραπείες ή χημειοθεραπείες. Η παρουσία των κλόουν αποδεδειγμένα μείωσε χρονικά τις διαδικασίες των παιδιάτρων και των νοσοκόμων του Παιδιατρικού Τμήματος του Hadassah.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αποστολή γιατρών του Hadassah στο σεισμόπληκτο Νεπάλ, στις αρχές του 2015, συνοδευόταν και από κλόουν της εν λόγω ομάδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015