Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Δράμας, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και φάρμακα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού (ΙΣΔ) προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή καθιστά επισφαλή τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, με αποτέλεσμα κλινικές αιχμής να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Σε έγγραφο που απέστειλε στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο και τους αρμόδιους φορείς, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «…τα φλέγοντα αυτά ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης…».

Για τον λόγο αυτό, ζητεί να μην απομακρυνθεί κανείς επικουρικός γιατρός, αλλά να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, κυρίως ειδικών παθολόγων και γενικών γιατρών, με σκοπό την κάλυψη και του πρωινού ωραρίου (τακτικών ιατρείων) και των εφημεριών.

Ελλείψεις

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω αναφορές:

Είναι αναγκαία η προκήρυξη δύο θέσεων ειδικών παθολόγων (μόνιμων ή επικουρικών).

Βάσει οργανογράμματος στην ενιαία πλέον Παθολογική κλινική των 54 κλινών προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών παθολόγων.

Σήμερα υπηρετούν πέντε ειδικοί, η μία εκ των οποίων λείπει με άδεια εγκυμοσύνης έως το τέλος του 2016 και μία άλλη έλαβε διορισμό για θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικευόμενοι έμειναν μόνον έξι, από δώδεκα που προβλέπονται στην κλινική.

Η ενιαία Παθολογική κλινική έχει πληρότητα 90% και εφημερεύει καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει Νευρολογική, Πνευμονολογική και Νεφρολογική, όπως στα νοσοκομεία της Καβάλας και των Σερρών.

Προκήρυξη

Με αυτό το δεδομένο, είναι αναγκαία η ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων ειδικών γιατρών, όπως ακτινολόγου, ουρολόγου, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου και νευρολόγου, για να λειτουργεί το νοσοκομείο στο κατώτατο όριο ασφαλείας. 

Να προγραμματιστούν, επίσης, μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο Δράμας για την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς με χρόνια νοσήματα και, όταν χρειάζεται, στα επείγοντα.

Τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου επιτείνουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ο Οργανισμός οφείλει 12 εκατομμύρια ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;