Νέο επεισόδιο με ασθενή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) καταγράφηκε στο Δαφνί.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, την περασμένη Κυριακή επικίνδυνος ασθενής με ποινική εμπλοκή (άρθρο 69) επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό.

Η τραγική εξέλιξη απετράπη με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου, από άλλα τμήματα.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του Νομού Αττικής.

Στην επιστολή αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Γνωρίζετε καλά ότι κατά πρόδηλη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ' ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς - κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας!

Ασφάλεια

Η έννοια της «δημόσιας ασφάλειας» αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο και δεν είναι δυνατόν οι σκληρά εργαζόμενοι σε επαχθείς συνθήκες υπάλληλοι των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά και οι ιδιαιτέρως ευάλωτοι ψυχιατρικοί ασθενείς να θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού και να μην κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία τους!

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει ακόμη γίνει καμία προσπάθεια επίλυσης του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος σε συμμόρφωση με το νόμο και διαιωνίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να προσέρχονται υπάλληλοι στο χώρο εργασίας τους και αντί να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς, να κινδυνεύουν οι ίδιοι από επιθέσεις νοσηλευόμενων ασθενών, μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν σώοι στα σπίτια τους!

Κυρώσεις

Στο άρθρο 72 του Νόμου 3850/2010, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια. Στον Ποινικό Κώδικα δε, προβλέπεται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υφιστάμενη κατάσταση και ζητούν να εφαρμοστούν οι νομικές επιταγές “...προτού θρηνήσουμε θύματα, πραγματοποιώντας άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (κατάλληλα εκπαιδευμένο φυλακτικό προσωπικό, δημιουργία δωματίων κατάλληλα διαμορφωμένων για τη νοσηλεία – φύλαξη επικίνδυνων ασθενών, επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό), για τη διασφάλιση της ζωής εργαζομένων και ασθενών...”.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]