Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στον χώρο της Υγείας έχει οδηγήσει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Δεκάδες επίορκοι γιατροί επιστρέφουν στις θέσεις – σε δημόσια νοσοκομεία – παρά την καταδίκη τους από δικαστήρια ή τη δίωξή τους για σοβαρά αδικήματα διαφθοράς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενδοκρινολόγου του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος είναι υπόδικος για τη γνωστή υπόθεση με τον χρηματισμό το 2013 του τότε προέδρου του νοσοκομείου Χάρη Τομπούλογλου (φωτό).

Ο εν λόγω γιατρός έκανε χρήση του νόμου Κατρούγκαλου και επέστρεψε στη θέση του!

Το ίδιο έχει συμβεί και με νευροχειρουργό του ίδιου νοσοκομείου, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για χρηματισμό…

Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, η διοίκηση του «Αγλαΐα Κυριακού» έχει στείλει έγγραφα στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να προχωρήσει ο πειθαρχικός τους έλεγχος από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.

Από την 1η Ιουλίου 2015, το Πειθαρχικό δεν συνεδριάζει, καθώς ο πρόεδρός του απώλεσε την ιδιότητά του - λόγω συνταξιοδότησης – και αναμένεται ορισμός αντιπροέδρου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!

Όταν οι περιπτώσεις αυτές εξεταστούν, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να επιβάλει την ποινή απομάκρυνσης από το ΕΣΥ.

Αδικία

Για το θέμα της επιστροφής των επίορκων, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής δήλωσε την Τετάρτη στο Mega:

«Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι άμα ασκηθεί εναντίον σου πειθαρχική δίωξη ή ποινική δίωξη τίθεσαι σε υποχρεωτική αργία.

Αυτός ο νόμος είχε ορισμένες αδικίες, δηλαδή στα βαρύτατα αδικήματα καλά κάνουν και τίθενται σε αργία, αλλά σε πολύ ελαφρά αδικήματα, μια παράβαση απλή καθήκοντος, πάλι ετίθεντο σε αργία.

Έπρεπε λοιπόν να διορθωθεί, αλλά διορθώθηκε με τρόπο ώστε καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργία και όλοι άρχισαν να γυρίζουν.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν λειτουργούσαν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια»

Σύνθεση

Για τη μη συνεδρίαση των συμβουλίων, ανέφερε τα εξής:

«Έγινε αλλαγή της συνθέσής τους. Ενώ παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος με το νόμο του Κατρούγκαλου έβαλαν και δύο αιρετούς.

Για να μπουν λοιπόν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές, να διοριστούν».

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σεμαγλουτίδη προσφέρει μακροχρόνια οφέλη στην υγεία [μελέτη]
Βλάβες στα πόδια από μοδάτα γυναικεία παπούτσια
Έφηβοι και οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα [μελέτη]